Študenti sa môžu prihlásiť do Akademického Prešova

Do súťaže amatérskej umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Slovenska známej ako Akademický Prešov (AP) sa aj tento rok môžu prihlásiť študenti vysokých škôl bez ohľadu na typ školy a odbor štúdia.

28.01.2020 08:00
Akademicky Presov  foto TASR Milan Kapusta Foto: ,
Archívna snímka z nesúťažného vystúpenia hry Živý nábytok, ktoré predviedlo Štúdio Súkromného konzervatória Dezidera Kardoša v Topoľčanoch.
debata

Výberovo je určený aj pre stredoškolských študentov so zameraním na tvorivý umelecký experiment. Súťažiť sa bude v štyroch kategóriách.

V kategórii pôvodná literárna tvorba – poézia, próza a esej sa prijímajú ucelené texty, prípadne úryvky z dosiaľ nepublikovaných rozsiahlejších prác, výlučne v slovenskom jazyku, bez tematického a žánrového obmedzenia. Rukopisy príspevkov v troch exemplároch je potrebné odovzdať na organizačnom štábe Akademického Prešova alebo poslať mailom na martasouckova@gmail.com najneskôr do 10. apríla. Súčasťou podujatia sú odborné semináre, individuálne rozbory a hodnotenia, uviedol Horák.

Pokiaľ ide o kategóriu študentských divadiel, súbory by minimálne z polovice mali tvoriť vysokoškoláci študujúci na slovenských vysokých školách. Ak dĺžka predstavenia presahuje 60 minút, je potrebná konzultácia s organizačným štábom. Súťažiaci zašlú svoje prihlášky na organizačný štáb alebo mailom na miron.pukan@gmail.com do 3. apríla. Subkategóriou sú inojazyčné divadelné inscenácie slovenských vysokoškolákov. Súčasťou festivalu sú individuálne rozbory a hodnotenia renomovaných teatrológov a divadelných kritikov, ako aj tvorivé dielne, povedal Horák.

Účastník súťaže v kategórii preklad zašle podľa Horáka preklad uceleného umeleckého textu, nie úryvku z románu, novely a podobne, v troch exemplároch najneskôr do 14. apríla na jakub.soucek@unipo.sk. Pri próze je maximálny rozsah desať strán a pri poézii 100 veršov. Súťaží sa v preklade z anglického, nemeckého, francúzskeho, poľského a ruského jazyka do slovenčiny. Súčasťou podujatia sú individuálne hodnotenia preložených textov členmi poroty.

Súťažná kategória Mediálne umenie: film má podľa Horáka prezentovať filmovú tvorbu s aktuálnou témou zo života súčasnej mladej generácie. Malo by ísť o amatérsky film s rozsahom približne 15 minút a jeho autormi by mali byť predovšetkým študenti odboru masmediálnej komunikácie. Súťažiaci zašlú svoje filmové diela v digitálnej podobe na adresu organizačného štábu alebo mailom na kmichalh@gmail.com do 14. apríla, priblížil Horák.

Súťaže 54. ročníka sa budú konať najmä v priestoroch vysokoškolského areálu Prešovskej univerzity (PU) v Prešove, v Divadle Alexandra Duchnoviča a v Divadle Jonáša Záborského. Hosťami festivalu budú domáce a zahraničné profesionálne a amatérske súbory, spisovatelia, herci, prekladatelia a predstavitelia viacerých umenovedných disciplín. Prihlášky nájdu záujemcovia na webovej stránke Akademického Prešova. Súťaž vyhlasuje Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, Rektorát PU v Prešove, mesto Prešov, Fond na podporu umenia a Občianske združenie AP.

debata chyba
Viac na túto tému: #Akademický Prešov