Diela Ferdinanda Hložníka vystavujú v Nedbalke

Diela Ferdinanda Hložníka môžu od utorka 28. januára obdivovať návštevníci bratislavskej Galérie Nedbalka. Výstava "Ferdinand Hložník - Tvorba ako genéza vlastnej identity" predstavuje diela z depozitára galérie a koná sa pri príležitosti blížiaceho sa 100. výročia narodenia umelca.

29.01.2020 18:03
ferdinand Hloznik Foto:
Z výstavy Ferdinanda Hložníka v Galérii Nedbalka.
debata

Ferdinand Hložník (1921 – 2006), mladší brat Vincenta Hložníka, patrí medzi najvýznamnejšie osobnosti slovenského moderného výtvarného umenia. Vo svojej tvorbe sa venoval predovšetkým maľbe a kresbe, ale významné sú aj jeho ilustrácie. Sporadicky robil aj grafiku. Patril k umeleckej generácii druhej svetovej vojny (Orest Dubay, Ladislav Guderna, Vincent Hložník, Viliam Chmel, Ján Novák, Ervín Semian, Jozef Šturdík a Ernest Zmeták).

„Svojou tvorbou protestoval proti vojne a akémukoľvek násiliu. Neistý existenčný pocit našiel výraz v zodpovedajúcej formovo-výrazovej štruktúre obrazu a v jeho kontexte aj v emotívnej, vnútorne motivovanej skratke reálneho tvaru. V rokoch 1946 až 1949 invenčne reaguje na kubizmus,“ predstavuje autora Galéria Nedbalka. Súvislosť s kubistickou poetikou prinášajú aj ďalšie námety: muzikanti, cirkus, klauni, pieroti (objavia sa aj v neskoršom období), ale postupne sa prejavuje aj prehlbujúci záujem o rodisko a krajinu. Okolo roku 1957 prichádza umelec s novým, aktuálnym varovaním pred vojnovým nebezpečenstvom. Do obrazu veľmi naliehavo vstupuje symbol (lebka, mŕtvi vtáci a pod.), ktorý v rôznych modifikáciách uplatňuje v ďalšej tvorbe. Rovnako sa však venuje aj civilistickým námetom, predovšetkým z prostredia Bratislavy.

V šesťdesiatych rokoch minulého storočia rozvíja jednu z mimoriadne dôležitých kapitol, ktorá sa vyznačuje širokou kolekciou pôsobivých diel na hraniciach figuratívnosti a čistej abstrakcie. Nové výtvarné nazeranie je v štylizácii figúr, hláv, motívov pohybu po diagonále či pádov, obrazoch psychického rozpoloženia a nálad. Veľmi sugestívne sú farebné epicentrá v mäkko definovaných tvaroch. Pre duchovný stred kompozície je príznačný vysoký nános hmoty farbiva, v ktorej dynamický pohyb štetca prejde do spontánnej erupcie, uvádza galéria.

„Výstava je pohľadom do maliarovho tvorivého obdobia ohraničeného rokmi 1958 až 1980. Ťažisko expozície sa sústreďuje na práce zo 60. rokov minulého storočia. Táto kapitola patrí v rámci umelcovej tvorby medzi najvýznamnejšie,“ uviedol kurátor výstavy Ľudovít Petránsky.

Pri vstupe do výstavy sa návštevníci zoznámia z dielami Ferdinanda Hložníka z konca 50. rokov. „V rokoch 1950 až 1958 v nich dominovalo prostredie rodného Svederníka, krajina a obrazy z prostredia rodiny. Rovnako rezonujú aj dobové spoločenské témy ako napríklad ohrozenie života konkretizované námetom padlých a živých vojakov,“ priblížil kurátor.

Výstava potrvá do 3. mája.

Ferdinand Hložník, mladší brat Vincenta Hložníka, sa narodil 18. novembra 1919. V rokoch 1942 – 1946 študoval na oddelení kreslenia a maľovania pri Slovenskej vysokej škole technickej v Bratislave (profesori Ján Mudroch, Gustáv Mallý, Maximilián Schurmann, Dezider Milly). V rokoch 1947 – 1948 pôsobil ako profesor na gymnáziu vo Svätom Jure, v rokoch 1948 – 1952 ako profesor na reálnom gymnáziu v Bratislave. Od roku 1952 až do roku 2006 bol výtvarníkom v slobodnom povolaní. V roku 1967 mu bola udelená prestížna Cena Cypriána Majerníka, v roku 1976 získal Cenu Fraňa Kráľa za ilustrácie a v roku 1982 bol vymenovaný za zaslúžilého umelca. Zomrel 27. februára 2006. Pochovaný je v Slávičom údolí v Bratislave.

debata chyba
Viac na túto tému: #Galéria Nedbalka #Ferdinand Hložník