July Haluzová a Esencie farieb v Kežmarku

Výstava Esencie farieb v Galérii u anjela v Kežmarku je voľným pokračovaním parížskej a košickej výstavy July Haluzovej, prezentuje výber z jej poslednej figurálnej tvorby.

13.02.2020 11:00
July Haluzová Foto:
July Haluzová, Bad Choice
debata

Posledným dielom, dokončeným tesne pred vernisážou v Košiciach, bol obraz Gift alebo Darček. Do Galérie u anjela vtrhla Jar, optimisticky rozžiarila priestor a priniesla dobrú náladu. July je originálna, invenčná maliarka.

Do širokého povedomia verejnosti sa dostala realizáciou veľkoformátového diela v Grand hoteli Kempinski na Štrbskom plese s názvom Sedem žltých tulipánov. Dielo sa stalo a dodnes je doslova ikonickou záležitosťou. Odvtedy prešlo 10 rokov a životná aj umelecká cesta bola náročná a obtiažna.

zväčšiť July Haluzová, Leda Foto: Galéria U anjela
July Haluzová July Haluzová, Leda

Obrazy July Haluzovej charakterizujú spájanie vecí a predmetov v novom kontexte, na prvý pohľad nezlučiteľnom spojení.

Z Parížskej výstavy ponúka divákom príbehy. Tu zvolila názov výstavy podľa gramatických vzorov ženských podstatných mien – žena, ruža, pieseň, kosť. La femme, la rose, le chanson, l'os. Autenticky aranžuje zvláštne story, plné situačného humoru, ktoré pripomínajú čaro surrealistických diel Renného Margrita. Objavíte širokú škálu humoru – absurdný humor, láskavý, jemný, nostalgický.

July Haluzová pochádza z Uherského Hradišťa. Študovala na Vyššej škole odevného návrhárstva v Prahe a v rokoch 2000 – 2006 na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, najprv sochu a objekt u prof. Jána Hoffstädtera a potom aj maľbu a iné médiá u prof. Ivana Csudaia. V roku 2003 absolvovala Summer Art Scholl v srbskej Subotici a v roku 2005 sa zúčastnila na rezidenčnom pobyte v Museum Quartier vo Viedni.patrí k najúspešnejším autorom svojej generácie. Realizovala veľa výstav na Slovensku a v zahraničí. Napríklad vo Washingtone, New Yorku, Jeruzaleme, Prahe, Viedni, Budapešti a v Paríži. Jej práce sú zastúpené v mnohých verejných inštitúciách a privátnych zbierkach.

Výstava v Galérii U anjela v Kežmarku trvá do 31. marca.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Paríž #kežmarok #July Haluzová