Emília Rigová pripravuje samostatnú výstavu v Kunsthalle LAB Bratislava

Laureátka Ceny Oskára Čepana (COČ) 2018 Emília Rigová pripravuje samostatnú výstavu s názvom “ČOHAŇI Z KONI AJLEND podľa Bári Raklóri“.

14.02.2020 16:00
Kotlárova dcéra Foto:
Emília Rigová: Kotlárova dcéra
debata

Výtvarníčka ponúkne exkluzívnu kolekciu nových, premiérových diel, ktoré vznikli v rámci víťaznej rezidencie autorky v New Yorku. Tam sa okrem iného venovala úvahám o identite, politike tela a možnostiach autenticity v cudzom prostredí. Vernisáž je naplánovaná na štvrtok, 5. marca 2020 a v priestoroch Kunsthalle LAB Bratislava; kurátorkou je Nina Vrbanová.

zväčšiť Emília Rigová: Zumav man gadjo Foto: Emília Rigová
Zumav man gadjo Emília Rigová: Zumav man gadjo

„Cena Oskára Čepana ma v prvom rade prepojila s domácou scénou, zviditeľnila ma pred kurátormi, ktorí ma začali nasadzovať do ich výstavných plánov. Rezidencia v New Yorku – ako súčasť výhry – bola kľúčová skúsenosť, pre moje ďalšie uvažovanie o identite či politike tela. Intenzita stimulov k pocitu vlastnej totožnosti bola v tomto meste naozaj extrémne silná. A to aj napriek tomu, že som tam nežila vo “svojej blízkej komunite”. A to ma fascinovalo. Často som sama so sebou viedla dialóg, na koľko dokážem byť v cudzom prostredí autentická – sama voči sebe,” povedala Emília Rigová. Pred dvoma rokmi komisia COČ na čele s vedúcim kurátorom Múzea moderného umenia vo Viedni (Mumok) Rainerom Fuchsom ocenila jej postoj k inakosti, skúmanie priepustnosti hraníc ľudskej identity, kritické nahliadanie na stereotypy spojené nielen s vnímaním svojho rómskeho pôvodu, ale aj s globálnym fungovaním narácií v kultúre a umení vôbec.

Kunsthale LAB Bratislava s kurátorkou Ninou Vrbanovou avizujú, že „dominantným médiom bude klasický závesný obraz, ktorý sme v jej predchádzajúcej tvorbe prakticky nenašli. Celok výstavy, vrátane jej architektúry, bude riešený na spôsob múzea alebo galérie ako obrazárne v odkaze na pamäť, históriu či dejiny rómskeho etnika a ich kultúry.“

Súťaž Cena Oskára Čepana vznikla v roku 1996 a je určená vizuálnym umelcom do veku 40 rokov. Účasť v súťaži nie je obmedzená konkrétnym výtvarným médiom.

Oskár Čepan (1925–1992) bol literárny vedec, výtvarný teoretik a kritik, archeológ a paleontológ.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cena Oskára Čepana