Textilní dizajnéri a ich Nulový dopad

Viete, čo je udržateľná móda? Tvorcovia výstavy Nulový dopad, ktorú si až do 26. februára môžete pozrieť v bratislavskej Galérii dizajnu Satelit v Hurbanových kasárňach na Kollárovom námestí 10, tvrdia, že už je súčasťou našich životov.

19.02.2020 08:00
vystava textil Foto:
Výstava Nulový dopad v bratislavskej galérii Satelit
debata

Pojem udržateľná móda prekročil hranicu teórie, postupne sa popularizuje a predstavuje alternatívu k tzv. fast fashion – rýchlej móde. Tá neničí iba ekosystémy, ale mimoriadne negatívne vplýva i na zdravie obyvateľstva a celú spoločnosť.

Výstava predstavuje aktuálne prístupy vo vzdelávaní v odbore odevného a textilného dizajnu dvoch vysokoškolských pracovísk – Ateliéru odevného dizajnu VŠVU v Bratislave a Ateliéru oděvního a textilního dizajnu UJEP v Ústí nad Labem.

Jedna z kurátoriek Zuzana Šebeková približuje vzdelávaco-dizajnérsky projekt: „Nulový dopad vznikol na základe iniciatívy WEARME FASHION. Prezentujeme širšie súvislosti individuálnych autorských prístupov v rámci tvorby udržateľnej módy, ako i potrebu inovácie vzdelávania v kontexte a intenciách vývoja a smerovania výroby a spotreby sektora. Cieľom projektu je rozšíriť teoretické a praktické poznatky v súlade s trvalo udržateľnými princípmi výroby v textilnom priemysle. Spolupráca pedagógov a študentov odevného dizajnu zo Slovenska a z Čiech s talianskymi výrobcami textilu vytvára dôležitú platformu pre zdieľanie a podporu udržateľných prístupov v tvorbe odevného dizajnu.“

Ak vás táto téma zaujíma, príďte si pozrieť diela Dominiky Párnickej, Natálie Repkovskej, Michaely Turanskej, Juliany Brnákovej, Maje Božović, Barbory Peuch, Zuzany Šebekovej, Moniky Pizurovej, Aleksye Yakoubovskej, Lukáša Duonga, Zdenka Holečka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #textil #udržateľná móda #Nulový dopad