Parížske múzeum Louvre kvôli obavám z koronavírusu neotvorilo

Populárne parížske múzeum Louvre v nedeľu kvôli novému typu koronavírusu zostalo uzatvorené, personál sa totiž obáva, že by ho návštěvníci mohli infikovať.

01.03.2020 17:49
Paríž, Louvre Foto:
Paríž, múzeum Louvre.
debata

Informovala o tom agentura AP, podľa ktorej o ďalšom postupe v pondelok rozhodne vedenie inštitúcie. Francúzsko podľa aktuálnej bilancie zo sobotního večera eviduje okolo stovky prípadov nákazy, žiadny z nich ale s múzeom nesúvisí.

„Veľmi sa bojíme, pretože k nám chodia návštěvníci zo všetkých kútov sveta,“ povedal zamestnanec Louvru André Sacristin, ktorý je rovnako zástupcom pracovníkov múzea v odboroch. „Riziko je veľmi, veľmi, veľmi vysoké,“ dodal.

Múzeum má 2300 zamestnancov, so žiadnym z nich dosiaľ nákaza spojená nebola. „Je to len otázka času,“ uviedol Sacristin. Poukázal tiež na to, že zamestnanci majú strach i z aktuálnej návštevy kolegov zo severného Talianska, ktorí si pricestovali vyzdvihnúť vypožičané diela Leonarda da Vinciho.

Vedenie Louvru v krátkom vyhlásení oznámilo, že kvôli obavám personálu nemôže otvoriť. Mnoho ľudí aj tak počas dňa pred zatvoreným bránami čakalo na možnosť, že sa múzeum otvorí. Uzávera nasledovala potom, čo vláda zakázala všetky hromadné akcie v uzatvorených priestoroch s viac ako 5000 ľuďmi. Sacristin poznamenal, že do Louvru denne prichádzajú desiatky tisíc návštevníkov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Louvre