Nová ministerka kultúry Natália Milanová si prevzala úrad

Milanová za priority na najbližšie obdobie považuje zvládnutie nového koronavírusu, ktorý prestupuje všetky oblasti života. "Ďalej tu máme výzvy ako SND či RTVS, to sú asi najväčšie výzvy z tých najbližších," dodala.

21.03.2020 20:30
natalia milanova tasr michal svitok Foto: ,
Ministerka kultúry SR Natália Milanová prevzala úrad.
debata

Bývalá šéfka rezortu Ľubica Laššáková (Smer-SD) jej želá veľa zdravia a veľa trpezlivosti a myslí si, že rezort predpripravil novému vedeniu všetky strategické veci tak, že v nich stačí pokračovať.

Pri nastavení riadenia ministerstva sa chce oprieť aj o audity, ktoré v rezorte v najbližšom období chystá. Jej celkovou víziou je, aby kultúra v nasledujúcich rokoch žila a žili ňou ľudia. „Rezort má na to vytvárať podmienky, no nie ich diktovať,“ dodala v tejto súvislosti.

Nová šéfka rezortu kultúry si je vedomá toho, že ju čaká veľa práce, ráta i s tým, že komunikácia s kultúrnou a umeleckou obcou nie je vždy najľahšia. „Som však na to pripravená a teším sa na to,“ uisťuje. Za dôležité považuje, aby slovenská kultúra znásobila a využívala svoj kreatívny potenciál. „Chcem, aby aj ľudia, ktorí možno doteraz nemali na to podmienky, mohli svoju tvorivosť prejaviť naplno,“ dodala pre TASR.

Od vzniku Ministerstva kultúry SR v roku 1969 je Milanová 15. ministrom na čele rezortu (Marek Maďarič i Rudolf Chmel viedli ministerstvo dvakrát počas období, ktoré nenasledovali po sebe).

Natália Milanová sa narodila 12. júna 1982 v Bratislave. Vyštudovala slovenský jazyk a históriu, pracovala ako učiteľka. Pedagogické skúsenosti využila pri písaní knihy pre deti Dejiny statočného národa slovenského. Podieľala sa na vzniku zážitkového divadla pre deti. Ako poslankyňa NR SR za hnutie OĽaNO sa venovala oblasti kultúry, bola podpredsedníčkou Výboru NR SR pre kultúru a médiá. V parlamentných voľbách 2020 získala 10 317 hlasov, mandát nezískala. Hnutie ju nominovalo na post ministerky kultúry.

debata chyba
Viac na túto tému: #minister kultúry