V Nitre ľudia o kultúru neprídu

Kultúrne zariadenia v Nitrianskom samosprávnom kraji (NSK) si aj napriek mimoriadnej situácii našli spôsob, ako osloviť deti i dospelých. Ani v tomto období, keď krízový štáb rozhodol o zákaze všetkých spoločenských podujatí, ľudia o kultúru neprídu. Alternatívne podujatia a aktivity pripravili divadlá, múzeá, galéria, krajské osvetové stredisko i Krajská knižnica Karola Kmeťka, informovala o tom hovorkyňa predsedu NSK Oľga Prekopová.

27.03.2020 13:00
zostandoma-500x184 Foto:
Výzva Zostaň doma
debata

Staré divadlo Karola Spišáka v Nitre odvysielalo premiéru predstavenia Stvorenie ešte v piatok 13. marca on-line na svojom youtubovom kanáli. Divadlo Andreja Bagara (DAB) pripravilo pre svojich najmenších divákov projekt Niečo je v procese… V rámci neho herci načítavajú klasické rozprávky, ktoré si deti môžu kedykoľvek vypočuť, a divadlo im ich prináša domov prostredníctvom sociálnych sietí. Rozprávky budú postupne pribúdať a na ich nahrávaní sa podieľajú herečky a herci súboru divadla, uviedla Prekopová.

Pre dospelých divákov pripravilo DAB projekt s názvom Divadelné pondelky s komédiami divadla. Divadlo bude v nasledujúcich týždňoch na svojom youtubovom kanáli každý pondelok sprístupňovať záznamy svojich starších komédií, ktoré má vo videoarchíve. Týmto spôsobom chce symbolicky poukázať aj na tradíciu kedysi obľúbených televíznych pondelkov. Prvou inscenáciou, ktorá bola zverejnená v pondelok 23. marca, bola komédia Z rúčky do rúčky. Nasledujúci pondelok (30. 3.) ponúkne DAB komédiu Druh: Žena.

Do medzinárodného projektu sa zapojilo zhruba 500 múzeí a galérií. Prostredníctvom platformy Arts and Culture môžu ľudia sledovať aktuálne výstavy, on-line prednášky, výklady k výstavám, po niektorých sa môžu pomocou počítača, tabletu a mobilu aj poprechádzať. Nitrianska galéria svoje súčasné výstavy predstavuje prostredníctvom videí. Na svojej facebookovej stránke zverejnila nahrávku z výstavy Pavla Čejku Krásne veci, ako aj výstavu Štyri cesty prírodou, ktorú galéria nestihla uviesť.

Digitalizáciu zbierkových predmetov kraj prezentuje na svojej stránke, kde je v rámci projektu Poznaj poklady NSK aktuálne umiestnených približne 9500 zbierkových predmetov. Múzeá v zriaďovateľskej pôsobnosti NSK cez rôzne aplikácie na svojich webových stránkach ponúkajú virtuálne prehliadky expozícií a neuskutočnených výstav.

Krajské osvetové stredisko v Nitre umožňuje virtuálne prehliadky výstav na svojej webovej stránke. Tesne pred krízovým opatrením sa skončila súťaž amatérskych fotografov, ktorej virtuálne výsledky pracovníci strediska práve pripravujú, povedala Prekopová. Krajská knižnica Karola Kmeťka v Nitre avizovala, že elektronické výpožičky kníh v období, keď je knižnica zatvorená, stúpli presne o 50 percent v porovnaní s rovnakým obdobím, keď bola knižnica otvorená. Knižnica pripravuje on-line dramatizované čítania kníh i on-line prezentácie o výročiach spisovateľov, hudobníkov a známych osobností z oblasti kultúry.

debata chyba
Viac na túto tému: #online kultúra