Ukradli van Gogha

Na zozname Interpolu, evidujúcom ukradnuté umelecké diela, pribudol obraz Vincenta van Gogh.

02.04.2020 11:00
debata

Zlodeji nadránom rozbili sklenené dvere múzea Singer Laren v holandskom meste Laren a s plátnom Jarná záhrada ušli skôr, ako dorazila polícia zalarmovaná signálom poplašného zariadenia. Korisť si odniesli paradoxne v deň 167. výročia narodenia jedného z najprominen­tnejších predstaviteľov svetovej výtvarnej scény.

Plátno Jarná záhrada  Vincenta van Gogha. Foto: SITA/AP
van Gogh Plátno Jarná záhrada Vincenta van Gogha.

„Som nesmierne pobúrený zo straty obrazu zapožičaného z múzea v Groningene, v zbierkach ktorého je to jediný van Gogh,“ povedal na youtube riaditeľ múzea Jan Rudolph de Lorm. Ukradnuté dielo bolo súčasťou výstavy Zrkadlo duše, predstavujúcej tvorbu holandských umelcov, ktorých inšpirovali podnety neoimpresionizmu, pointilizmu, expresionizmu a kubizmu. Lupiči využili skutočnosť, že pre pandémiu bolo múzeum od 12. marca pre verejnosť zatvorené. Jarná záhrada vznikla v ranej fáze van Goghovej tvorby. Po neúspešnej kariére zamestnanca v galérii, štúdiu teológie, skúsenostiach laického kazateľa začal brať hodiny maľby. V roku 1883 sa umeniu definitívne upísal. V Haagu mu dával bratranec užitočné rady o maľovaní, na otcovskej fare v Nuenene robil štúdie tkáčov, sedliakov, dedinských chalúp v drsnej čiernej maniere. V jeho dielach bolo cítiť ozveny symbolizmu i realizmu. Aj v ukradnutom obraze, na ktorom zachytil ženu vo farskej záhrade. Vytvoril ho v rovnakom období ako legendárnych Jedákov zemiakov.

Odhadovaná cena odcudzenej olejomaľby je šesť miliónov eur. Vyšetrovateľ Arthur Brandt však v rozhovore pre denník Algemeen Dagblad upozornil na to, že nie je to tak dávno, čo sa iné dielo z van Goghovho „nuenenského obdobia“ predalo v jednej z aukcií v Holandsku za 11,28 milióna eur.

Múzeum Singer Laren je priestorom, v ktorom vystavujú diela z pozostalosti amerického zberateľa Williama Singera, pochádzajúceho z miliardárskej rodiny pittsburských oceliarov, a jeho ženy Anny. Dlhoprstých lákali jeho „poklady“ už v minulosti. Pred trinástimi rokmi ukradli zlodeji zo záhrady múzea sedem plastík v celkovej hodnote 1,3 milióna eur. Medzi nimi bola aj slávna socha Mysliteľ Augusta Rodina. Neskôr ju našli, aj keď poškodenú. Ako pripomína The Guardian, dolapili aj dvoch zlodejov, ktorých odsúdili na štyri a štyri a pol roka za mrežami. Keď sa odvolali, znížili im tresty na dva a takmer tri roky väzenia.

„Obraz treba vypátrať tak rýchlo, ako je to len možné. Páchatelia by s ním mali zaobchádzať opatrne, aby mohol byť nepoškodený skôr či neskôr znovu dostupný verejnosti,“ dodal riaditeľ múzea Singer Laren Jan Rudolph de Lorm.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krádež #Vincent van Gogh