Zlaté súdky sa odkotúľali za hranice

Newyorská Socha slobody drží v ruke namiesto fakle pohár piva. Motív, ktorý sa za štvrťstoročie existencie súťaže o Zlatý súdok opakoval v toľkých kresbách, že by sa z nich dala urobiť samostatná výstava.

04.04.2020 08:00
debata

Rovnako sa opakujú kresby ovečiek či obláčikov, ktoré sa menia na penu, čo zdobí vrchol pohára plného zlatého moku. „Najzaujímavejšie sú nápady, ktoré sú objavné. Aj keď ide neraz o motívy opakujúce sa v rôznych variáciách, keďže téma je stále tá istá, je obdivuhodné, čo všetko sa dá vymyslieť,“ hovorí duchovný otec, zakladateľ a konateľ medzinárodnej súťaže kresleného humoru Fedor Vico.

Veľkú cenu Grand Prix získala kresba Alexandra... Foto: Zlatý súdok
grand prix alexander shmidt Veľkú cenu Grand Prix získala kresba Alexandra Shmidta z Ruska.

Dvadsiaty šiesty ročník patrí k rekordným. Porota posudzovala 432 kresieb, ktoré do Prešova poslalo 165 autorov z 37 štátov. Najvzdialenejšiu krajinou, ktorej autorov téma obľúbeného nápoja oslovila, bola tentoraz Kolumbia. A najviac obrázkov dorazilo z Číny. Ale v Belgicku, v ktorom bolo kedysi viac pivovarov ako kostolov, mali chuť súťažiť aj o skromné finančné odmeny len dvaja karikaturisti.

„Najplodnejším momentom porotcovskej prehliadky stoviek grafických miniatúr bolo pre mňa sledovanie podobnosti i úplnej odlišnosti v motívoch, v pointách aj vo výtvarnom predvedení autorov z veľmi vzdialených kultúr,“ skonštatoval predseda poroty maliar Peter Kocák. „Najvyššie sme hodnotili kresby, v ktorých originálny nápad ide ruka v ruke s výborným výtvarným spracovaním,“ pridal Fedor Vico.

Poľský karikaturista Janek Janowski získal 1.... Foto: Zlatý súdok
1 cena janek janowsku Poľský karikaturista Janek Janowski získal 1. cenu.

Veľký aj malé Zlaté súdky sa tento rok odkotúľali na sever a východ. Veľkú cenu Grand Prix udelili porotcovia kresbe Alexandra Shmidta z Ruska. Prvú a druhú cenu získali poľský karikaturisti – Janek Janowski vystúpil zásluhou vtipnej parafrázy hoci na Titanic na stupienok najvyšší, na druhej priečke sa usadil humorný obrázok Slawomira Makala. Bronzová medaila ovenčila karikatúru Sergeya Semendyaeva z Ukrajiny.

„Vybrali sme práce, ktoré majú podľa poroty aktuálnu, stručnú, no koncentrovanú výtvarnú a rovnako i myšlienkovú silu. A v neposlednom rade i humornú pointu,“ zhodnotil predseda poroty. Zároveň pripomenul, že mnohé kresby mali síce skvelú myšlienku, no slabšiu umeleckú hodnotu. Alebo naopak.

„Veľmi zvláštny humor majú Japonci. Ich kresby sú skôr rozprávkové a ilustratívne ako vtipné,“ zhrnul Fedor Vico vlastné skúsenosti z doterajších ročníkov medzinárodnej súťaže. A zas motív štyroch čiarok preškrtnutých piatou, čo za hranicou rieky Morava znamená päť pív, ktorý s obľubou obmieňajú českí humoristi, je podľa neho v medzinárodnom kontexte nezrozumiteľný. Chápu ho už len azda milovníci piva v našich zemepisných končinách.

Striebornú priečku obsadil kreslený vtip... Foto: Zlatý súdok
2 cena slawomir makal Striebornú priečku obsadil kreslený vtip Slawomira Makal

„Aby autorov humor neopúšťal ani v dnešných vážnejších dňoch a skvelé nápady i úspešné vydarené realizácie kresieb či malieb, ktoré prinesú radosť i oslobodzujúci úsmev nám všetkým,“ zaželal všetkým súťažiacim predseda poroty Peter Kocák.

Tretiu cenu udelila porota obrázku ukrajinského... Foto: Zlatý súdok
3 cena sergey semendyaev Tretiu cenu udelila porota obrázku ukrajinského autora Sergeya Semendyaeva.

Ocenené kresby a výber z najzaujímavejších prác 26. ročníka medzinárodnej súťaže kresleného humoru na tému pivo sú nainštalované v priestoroch Šarišskej galérie v Prešove. Obdivovať ich a zasmiať sa nad nápadmi aj ich pointami však bude možné až vtedy, keď sa aj brány výstavných siení znova otvoria pre verejnosť. O čosi neskôr sa pred galériou uskutoční aj tradičné odovzdávanie cien víťazom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zlatý súdok