Medzinárodná porota Ceny Oskára Čepana bude posudzovať práce umelcov online

Do Ceny Oskára Čepana (COČ) 2020 sa v súlade s podmienkami a štatútom projektu prihlásilo 36 umelcov a umelkýň do veku 40 rokov. Uzávierka výzvy bola 31. marca 2020 o polnoci.

03.04.2020 13:00
debata

Medzinárodná porota odborníkov a odborníčok, ktorí profesijne pôsobia v Minneapolise, Osle, Berlíne a Prahe zasadne – v rámci ochranných opatrení – online v pôvodne plánovanom termíne, 23. apríla 2020, aby vybrala tohtoročných finalistov. Portfóliá prihlásených umelcov bude mať porota k dispozícii tri týždne pred termínom zasadnutia. Výstava jubilejného 25. ročníka sa uskutoční v Novej synagóge v Žiline. Meno laureáta/laureátky ceny bude známe 13. novembra tohto roku. COČ organizuje Nadácia – Centrum súčasného umenia (N-CSU).

“V mene organizátora Ceny Oskára Čepana ďakujeme všetkým, ktorí sa prihlásili do aktuálneho ročníka projektu. Hoci sme sa ocitli v dobe nepredvídateľnosti a absolútnej neistoty, sme maximálne odhodlaní urobiť všetko preto, aby to budúci finalisti Ceny pocítili čo najmenej,” povedala riaditeľka Nadácie – Centrum súčasného umenia a zároveň Ceny Oskára Čepana Lucia Gavulová.

Vedenie COČ muselo prehodnotiť nastavené termíny a časové rámce priebehu projektu a zvážiť, čo je v danej situácii zvládnuteľné a realizovateľné. „Keďže zloženie poroty je medzinárodné, jej prvé tohtoročné zasadnutie predpokladalo presuny členov naprieč Minneapolisom, Oslom, Berlínom a Prahou do Bratislavy. Aktuálna alternatíva, ktorá vychádza z danej situácie a nutnosti adaptovať sa – v záujme ochrany všetkých zúčastnených – je online zasadnutie a výber finalistov tohto ročníka, ktorý technicky bezproblémovo umožňuje elektronická databáza prihlásených umelcov, sprístupnená niekoľko týždňov pred spojením sa členov poroty,“ popísala súčasný stav Lucia Gavulová.

Členmi poroty Ceny Oskára Čepana pre roky 2019 a 2020 (a teda pokračujúcimi porotcami z minulého roka) sú: Vjera Borozan (CZ) – historička umenia, kurátorka a pedagogička na Katedre teórie a dejín umenia pražskej AVU, Bartholomew Ryan (USA) – nezávislý kurátor a teoretik umenia, absolvent Center for Curatorial Studies / Bard College a Jaro Varga (SK) – umelec s medzinárodným presahom a kurátor súčasného vizuálneho umenia. Novými členmi v porote na obdobie rokov 2020 a 2021 sú: Kathrin Bentele (CH) – kurátorka a publicistka, v minulosti aktívna v Artists Space New York, Kunsthaus Glarus a aktuálne KW Berlín a Jan Verwoert (NL) – kritik a publicista v oblasti súčasného vizuálneho umenia a kultúrnej teórie, profesor na Oslo National Academy of the Arts a Piet Zwart Institute v Rotterdame.

debata chyba
Viac na túto tému: #Cena Oskára Čepana