Noc múzeí a galérií sa z mája presúva na jeseň


Slovenské národné múzeum (SNM) zostáva pre svojich návštevníkov prístupné 
aj v čase pandémie a to aj napriek tomu, že expozície a výstavy 
18 špecializovaných múzeí SNM zostávajú uzavreté na dobu neurčitú.

10.04.2020 07:00
snm Foto:
V internetovom priestore môžeme vstúpiť do Bojnického zámku aj počas pandémie.
debata

Fanúšikovia múzea však môžu aj počas Veľkej noci „navštíviť“ Slovenské národné múzeum online. Na stránke SNM aj na jeho facebookovej stránke nájdu množstvo aktualít, prezentačných videí, fotografií a reportáží, vďaka ktorým sa múzeum prenesie počas sviatkov aj do ich príbytkov.

„Uzavretie expozícií a výstav vo všetkých špecializovaných múzeách SNM bezprecedentne zasiahlo nielen do realizácie výstavného plánu na tento rok, ale zabránilo návštevníkom zavítať do našich múzeí po celom Slovensku, stráviť spolu s blízkymi plnohodnotne čas a oboznámiť sa pritom s rôznymi súčasťami našej histórie a ostatných múzejných odborov. V tomto kontexte chcem upriamiť pozornosť najmä na novo spustený formát webu SNM s názvom Blog – Múzeum online. Okrem dôležitých informácií súvisiacich s aktuálnym vývojom okolo koronavírusu a s tým spojenými dopadmi na našu činnosť tu návštevníci nájdu aj prezentačné materiály, videá, fotografie a iné dokumenty, týkajúce sa napríklad našich výstav a expozícií, zbierkových predmetov, reštaurovania, múzejnej pedagogiky či prebiehajúcich rekonštrukčných prác na hradoch v správe SNM. Súčasťou tejto sekcie webu je aj možnosť začítať sa do elektronických vydaní našich exkluzívnych špecializovaných časopisov Múzeum a Pamiatky a múzeá,“ hovorí generálny riaditeľ SNM Branislav Panis.

Z dôvodu šírenia nového koronavírusu COVID-19 bolo SNM prinútené nielen uzatvoriť svoje brány pre návštevníkov, ale aj zrušiť či v lepšom prípade presunúť viacero obľúbených a každoročne tisíckami ľudí navštevovaných podujatí. Ide napríklad o burzy starožitností na Červenom Kameni, podujatia na Bojnickom zámku, na Spišskom hrade, v Betliari, Modrom Kameni, v Múzeu slovenskej dediny v Martine apod.

Rovnako museli byť zrušené aj mnohé aktivity v rámci múzejnej pedagogiky, a to najmä v Historickom múzeu na Bratislavskom hrade, Prírodovednom múzeu v Bratislave, Múzeu holokaustu v Seredi, Etnografickom múzeu a Múzeu slovenskej dediny v Martine a v ďalších.

„Osobitne sme radi, že jedno z najnavštevo­vanejších celoeurópskych kultúrnych podujatí na Slovensku, Noc múzeí a galérií, by sa v tomto roku predsa len malo uskutočniť. Od organizátorov Európskej Noci múzeí a galérií vo Francúzsku sme dostali návrh na posunutie tejto akcie na 14. novembra 2020, s čím sme súhlasili. Všetci veríme, že v tomto termíne bude situácia ohľadom koronavírusu oveľa pokojnejšia. SNM ako hlavný koordinátor podujatia už pripravuje všetky kroky na úspešnú realizáciu podujatia,“ dodáva Branislav Panis.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #online #Slovenské národné múzeum #koronavírus