O Cenu Oskára Čepana súťaží 36 umelcov

Do Ceny Oskára Čepana 2020 sa prihlásilo 36 umelcov do veku 40 rokov. Uzávierka výzvy bola 31. marca, medzinárodná porota odborníkov pôsobiacich v Minneapolise, Osle, Berlíne a Prahe zasadne v rámci ochranných opatrení online v pôvodne plánovanom termíne 23. apríla, aby vybrala tohtoročných finalistov.

14.04.2020 12:23
cena-oskara-cepana Foto:
Cena Oskára Čepana
debata

„Portfóliá prihlásených umelcov bude mať porota k dispozícii tri týždne pred termínom zasadnutia. Výstava jubilejného 25. ročníka sa uskutoční v Novej synagóge v Žiline. Meno laureáta/laureátky ceny bude známe 13. novembra,“ informovala TASR PR manažérka Zuzana Golianová.

Vedenie Ceny muselo prehodnotiť nastavené termíny a časové rámce priebehu projektu a zvážiť, čo je v čase koronakrízy zvládnuteľné a realizovateľné. „Keďže zloženie poroty je medzinárodné, jej prvé tohtoročné zasadnutie predpokladalo presuny členov naprieč Minneapolisom, Oslom, Berlínom a Prahou do Bratislavy. Aktuálna alternatíva, ktorá vychádza z danej situácie a nutnosti adaptovať sa v záujme ochrany všetkých zúčastnených, je online zasadnutie a výber finalistov tohto ročníka, ktorý technicky bezproblémovo umožňuje elektronická databáza prihlásených umelcov, sprístupnená niekoľko týždňov pred spojením sa členov poroty,“ popísala súčasný stav Lucia Gavulová, riaditeľka Nadácie – Centrum súčasného umenia (N-CSU), ktorá COČ organizuje.

Členmi poroty Ceny Oskára Čepana na roky 2019 a 2020 sú Vjera Borozan (ČR) – historička umenia, kurátorka a pedagogička na Katedre teórie a dejín umenia pražskej AVU, Bartholomew Ryan (USA) – nezávislý kurátor a teoretik umenia, absolvent Center for Curatorial Studies/Bard College, a Jaro Varga (SR) – umelec s medzinárodným presahom a kurátor súčasného vizuálneho umenia. Novými členmi v porote na obdobie rokov 2020 a 2021 sú Kathrin Bentele kurátorka a publicistka zo Švajčiarska, v minulosti aktívna v Artists Space New York, Kunsthaus Glarus a aktuálne v KW Berlín, a Jan Verwoert, holandský kritik a publicista v oblasti súčasného vizuálneho umenia a kultúrnej teórie, profesor na Oslo National Academy of the Arts a Piet Zwart Institute v Rotterdame.

„Aktuálne sa intenzívne pracuje na novej webovej stránke projektu a príprave katalógu Ceny Oskára Čepana 2019, jeho obsah budú tvoriť príspevky medzinárodných kapacít a bohatý obrazový materiál k výstave, ako aj realizácii minulého ročníka ocenenia,“ uzavrela Golianová.

debata chyba
Viac na túto tému: #Cena Oskára Čepana #online kultúra