Nitrianska galéria ponúka milovníkom umenia novú súťaž

Koronavírus zavrel aj Nitriansku galériu. No jej pracovníci pre návštevníkov nezanevreli. Traja kurátori Nitrianskej galérie – toho času v domácom väzení – sa rozhodli, že sa s priaznvcami umenia každý týždeň podelia s tipmi, čo čítať, čo pozerať a poodhalia vám aj poklady galerijných depozitárov.

17.04.2020 06:00
bezgaleristi - nitrianska galeria Foto:
Bezgaleristi - kurátori Nitrianskej galérie v čase pandémie, pripravili pre návštevníkov program online.
debata
Ukážka:
Nitrianska galéria v čase pandémie pripravila... Foto: Nitrianska galéria
aktiv ita u vas doma - Nitrianska galeria Nitrianska galéria v čase pandémie pripravila pre návštevníkovaktivity na doma.

Pozorne si preskúmaj diela Karola Barona Deň, týždeň, mesiac, alebo rok II., III. a zapíš si, z čoho sú vytvorené postavy na obrazoch. Pokús sa poskladať z prírodnín, alebo z predmetov, ktoré máš doma postavy, portréty ľudí, alebo zvierat. Môžeš použiť prírodný materiál zo záhrady, alebo nazbieraj počas prechádzky: konáriky, listy, semienka, šípky, kôru, šišky, mach, kvety, mušle, kamienky, osie hniezda, … ,alebo môžeš použiť predmety, ktoré máš doma: štipce, príbor, taniere, ceruzky, špagát, … . V prírode, v lese, v záhrade na chodníku, alebo doma na koberci môžeš tieto predmety ukladať na seba, vedľa seba tak, aby si vytvoril postavu, prípadne portrét človeka, zvieraťa. Svoj výtvor odfotografuj mobilom, pomenuj a pošli do galérie na pedagog@nitrianskagaleria.sk. Tie najlepšie výtvory zverejníme na FB Nitrianska galéria.

V pondelok prináša Adrián tipy z umenovednej literatúry a poradí, kde na internete nájdete zaujímavé umenie. V stredu sa Ľudmila pokúsi dospelým aj deťom jednoducho vysvetliť niektoré pojmy zo sveta vizuálneho umenia. Omar každý piatok vyberie a svojským štýlom okomentuje dielo týždňa zo zbierky Nitrianskej galérie.

Najnovšie Nitrianska galéria pridala k svojmu online programu novú zábavno-výchovnú súťaž. Prostredníctvom nej ponúka priaznivcom umenia možnosť bližšie pochopiť vybrané výtvarné diela.

Na svojej webovej stránke sprístupnila galéria video z výstavy Príbehy (p)o živote. Záujemcovia po jeho zhliadnutí odpovedia na otázky v dotazníku, ktorý je pripravený pre rôzne vekové kategórie. Návštevníkov stránky otázky privedú k bližšiemu spoznaniu umeleckého diela. Pomôžu pochopiť umelecké dielo, umelcovu tvorbu či vizuálne znaky. Takto vedie účastníkov súťaže k samostatnému uvažovaniu nad umením. Je teda zaujímavou vzdelávacou a tvorivou príležitosťou pre návštevníka každej vekovej kategórie. Zároveň ponúka možnosť získať rôzne hodnotné ceny, informovali organizátori.

Galéria ponúka po uzatvorení svojich priestorov prostredníctvom svojej webovej stránky viaceré aktivity. Je medzi nimi vzdelávací program s názvom Galéria u vás doma či cyklus videí s názvom Bezgaleristi, v ktorom sa trojica kurátorov prihovára verejnosti. Nitrianska galéria preniesla na internet aj cyklus koncertov vážnej hudby, v ktorom prostredníctvom videí zo živých vystúpení a nahrávok pravidelne predstavuje rôzne významné hudobné telesá.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #online kultúra