Pamiatky UNESCO na východe si môžete pozrieť virtuálne

Spolu do 250 turistických atrakcií prevažne v Košickom samosprávnom kraji vrátane pamiatok UNESCO si možno pozrieť prostredníctvom virtuálnych prehliadok krajskej organizácie cestovného ruchu Košice Región Turizmus.

20.04.2020 16:00
debata
Z Košíc sú pamiatky UNESCO na dosah do 100... Foto: Košice región turizmus
unesco na dosah Z Košíc sú pamiatky UNESCO na dosah do 100 minút. teraz si ich môžete pozrieť virtuálne.

Virtuálne prehliadky sú pri webe www.unesconadosah.sk sprístupnené pre všetky lokality s výnimkou jednej jaskyne. Ďalšie virtuálne prehliadky nájdu používatelia webu www.kosiceregion.compri jednotlivých bodoch záujmu – pridali sme ich celkom 229. Uviedla to výkonná riaditeľka oblastnej kancelárie cestovného ruchu Košice región turizmus Lenka Vargová Jurková s tým, že tak zareagovali na aktuálnu situáciu súvisiacu s novým koronavírusom.

V prípade pamiatok UNESCO sa zameriavajú na tie, ktoré sú od Košíc dostupné autom do 100 minút. Patria medzi ne aj niektoré v Prešovskom kraji. Aktuálne pracujú na tom, aby sa funkcionalita virtuálnych prehliadok dostala aj do mobilnej aplikácie Košice Región.

Ako pripomenula, virtuálna prehliadka nenahradí živý zážitok. Preto dúfame, že tento nástroj bude správnym navnadením a inšpiráciou k neskoršej osobnej návšteve, čo pomôže domácemu cestovnému ruchu, povedala Vargová Jurková. Podľa jej slov môžu virtuálne prehliadky poslúžiť aj pri vzdelávaní.

Od spustenia tejto funkcie na webe www.unesconadosah.sk je najnavštevovanejšou Dobšinská ľadová jaskyňa, ďalej Spišský hrad či Jasovská jaskyňa. Košice región turizmus pripravuje atraktívnejšie podanie virtuálnych prehliadok aj menej známych miest.

Medzi najnavštevovanejšie pamiatky online... Foto: Košice región turizmus
dobsinska ladova jaskyna Medzi najnavštevovanejšie pamiatky online patria virtuálne prehliadky Dobšinskej ľadovej jaskyne.

Na webovej stránke Košice regiń turizmus tiež pripravili vyfarbovaciu náučnú mapu, ktorá má po vytlačení a zložení rozmery 40 krát 90 centimetrov. Mapa skĺbi jednak tvorivú činnosť pri vyfarbovaní s učením sa a poznávaním zaujímavých, často nie úplne najznámejších miest Košického kraja, dodala Lenka Vargová Jurková.

debata chyba