Námestie SNP a Kamenné námestie budú živé

Víťaznými tímami sú Atelier Loidl Landscape Architects Berlin; BPR Dr. Schäpertons Consult (Nemecko), REHWALDT LANDSCAPE ARCHITECTS (Nemecko), Rusina Frei, s.r.o. OMGEVING cvba MINT (Česká republika) a Sadar + Vuga d.o.o. (Slovinsko).

21.04.2020 06:00
kamenné námestie, hotel kyjev
Kamenné námestie spolu s Námestím SNP prejde obnovou.
debata (2)

Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB) vybral štyri architektonické tímy na obnovu Živého námestia. V tlačovej správe o tom informovala Marcela Glevická z MIB. „O účasť v súťažnom dialógu na začiatku prejavilo záujem 23 architekto­nických tímov. Odborná komisia vybrala štyri tímy, ktoré získali za svoj profesijný prístup k tvorbe návrhu riešenia najvyšší počet bodov,“ uviedla Glevická. Víťaznými tímami sú Atelier Loidl Landscape Architects Berlin; BPR Dr. Schäpertons Consult (Nemecko), REHWALDT LANDSCAPE ARCHITECTS (Nemecko), Rusina Frei, s.r.o. OMGEVING cvba MINT (Česká republika) a Sadar + Vuga d.o.o. (Slovinsko). Hlavné mesto v spolupráci s MIB a Generálnym investorom Bratislavy (GIB) vyhlásilo medzinárodnú súťaž realizovanú formou súťažného dialógu na projekt Živé námestie – obnova Námestia SNP a Kamenného námestia v decembri 2019.

Podmienky na zaradenie do súťaže splnilo 17 architekto­nických tímov z Česka, Holandska, Nemecka, Rakúska, Slovenska, Slovinska, Španielska a Veľkej Británie. Tímy mali predložiť tri referenčné projekty, ktoré sa hodnotili podľa kritérií ako riešenie urbanistických vzťahov, architektúra a riešenie verejných priestranstiev, či efektívnosť, hospodárnosť a ekológia. „Hoci dnes námestia tvoria v rámci štruktúry mesta spojený priestor, aktuálnym dopravným riešením nie sú dostatočne funkčne prepojené,“ vysvetľuje MIB a dopĺňa, že aj keď obe námestia spĺňajú kombináciu rôznych funkcií a služieb, v súčasnosti slúžia skôr ako prechodové územie pre peších a prestup na MHD. „Základnými princípmi, ktoré je potrebné na námestia priniesť, je zvýšenie prehľadnosti, čistota, bezpečnosť a pobytovosť, uprednostnenie pešieho a cyklistického pohybu, vytvorenie možností pre trávenie času v území, doplnenie sedacieho mobiliáru a zelene,“ doplnil MIB.

V druhej etape súťažného dialógu štyri vybrané tímy vypracujú súťažné návrhy. „Skôr ako sa pustia do práce na návrhoch, uskutoční sa konferencia so všetkými zúčastnenými aktérmi – expertmi, lokálnymi aktérmi a komisiou. Pre aktuálnu situáciu s koronavírusom v celej Európe bude konferencia online,“ informuje MIB. Nadväzujúci proces tvorby návrhov bude pokračovať na jeseň. Medzinárodná súťaž realizovaná formou súťažného dialógu s prvkami súťaže návrhov sa na Slovensku realizuje vôbec po prvýkrát.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #architekrúra