Svetové múzeá súťažili na internete o najdesivejší exponát

Mumifikované ovčie srdce, nepodarene vypchatá "morská panna", drdol vlasov z 3. storočoa nášho letopočtu, či morová maska. Týmito a ďalšími exponátmi sa pochválili niektoré svetové múzeá po výzve svojich kolegov z britského grófstva Yorkshire k usporiadaniu súťaže o najstrašidelnejší kus v ich zbierkach. Na kuriózny súboj upozornili noviny The Guardian.

22.04.2020 08:00 , aktualizované: 17:00
maska proto moru Foto:
Maska proti moru zo 17. či 18. storočia.
debata

Múzeum v Yorkshire muselo rovnako ako rad podobných inštitúcií po celom svete uzatvoriť kvôli pandémii choroby covid-19 svoje dvere verejnosti. S návštevníkmi sa však snažia udržať kontakt tým, že každý týždeň vyzývajú ďalšie múzeá i návštevníkov, aby ukázali predmety vzťahujúce sa k určitej téme.

Naposledy pri tomto takzvanom súboji kurátorov anglické múzeum vytiahlo fotografiu drdolu vlasov starého vyše 1500 rokov, v ktorom sú ešte stále zapichnuté pôvodné vlasové ihlice. Spustilo tým súťaž o predmet, ktorý by naháňal čo najviac hrôzy.

Škótske národné múzeum krátko nato prispelo fotografiou „morskej víly“, teda vypchaniny zloženej z dvoch zvierat, ktorá má chvost ryby a hlavu podobnú malému dieťaťu, avšak s hnijúcimi ostrými zubami.

Súboj sa rýchlo preniesol i za Atlantický oceán. Kanadské múzeum z Ostrova princa Eduarda prispelo údajne prekliatu hračku nájdenú v múroch 155 rokov starej vily, ktorá sa podľa ich príspevku sama premiestňuje, keď sa nikto nepozerá.

Súťaž o najdesivejší muzeálny exponár...
Drdol vlasov starý vyše 1500 rokov, v ktorom sú...
+2Ovčie srdce prepichnuté klincami, ktoré jeho...

Do znepokojivej prehliadky sa zapojilo tiež Nemecké historické múzeum v Berlíne, ktoré zverejnilo fotografiu ochranné masky pred morom zo 17. či 18 storočia. Ďalšie britské múzeá vytiahli napríklad obrázky ovčieho srdca prepichnutého klincami, ktoré jeho majiteľ nosil na krku, aby zahnal zlých duchov.

„Je skvelé, že môžeme my i ďalšie múzeá ukázať naše zbierky verejnosti, keď musia byť naše dvere zatvorené,“ povedala Millicent Carrollová z vedenia múzea v Yorkshire. „Dúfáme len, že sme nikomu nespôsobili nočné mory!“ dodala.

debata chyba
Viac na túto tému: #online kultúra