Vznikne fond na podporu médií? Európsky parlament chce podporiť aj kultúru a tvorcov

Médiá zohrávajú kľúčovú úlohu pri informovaní verejnosti v čase pandémie a sú protilátkou na falošné správy, no ich príjmy z reklamy klesli niekde až o 80 percent. Peniaze z fondov Európskej únie sa musia dostať i k médiám, kultúre a tvorivému sektoru, hovorí Európsky parlament.

21.04.2020 21:37
Európsky parlament Foto:
Európsky parlament.
debata (1)

Peniaze z fondov Európskej únie sa musia dostať i k médiám, kultúre a tvorivému sektoru, najmä k individuálnym tvorcom a malým a stredýím subjektom v tomto odbore, ktorých postihla koronavírusová kríza. Uviedli to členovia kultúrneho a vzdelávacieho výboru Európskeho parlamentu vo vyhlásení Európskeho parlamentu.

Európska únia musí urobiť viac, aby pomohla týmto odvetviam postaviť sa späť na vlastné nohy, uviedli poslanci v liste eurokomisárom Thierrymu Bretonovi a Mariyi Gabrielovej. Vyzvali k vytvorenou krízového fondu pre médiá. Na podporu kultúry by mala byť podľa poslancov poskytnutá časť prostriedkov zo štrukturálnych fondov.

Médiá v súčasnosti zohrávajú kľúčovú rolu pri poskytovaní presných informácií. Predstavujú protilátku na falošné správy a dezinformácie, argumentovali členovia výboru. Tento sektor ale v súčasnosti tvrdo zasiahol pokles príjmov z reklamy až o 80 percent v niektorých členských štátoch, a tak jedinou istotou do budúcnosti sa javí neistota.

Poslanci preto žiadajú Európsku komisiu, aby preskúmala potenciál krízového fondu na podporu médií, ktorý by využil prosriedky, ktoré sa nedajú využiť v rámci iných programov kvôli pandémii. Reakcia EU na koronavírus bola podľa poslancov dobrým začiatkom, ale musí sa urobiť ešte viac.

„Zmeny pravidiel štrukturálnych fondov, schválené v piatok Európskym parlamentom, môžu pomôcť uvoľniť ďalšie peniaze a prostriedky možno ľahšie poslať tam, kde sú najviac potrebné,“ uviedla podľa komuniké predsedníčka kultúrneho výboru Sabine Verheyenová (EPP).

„Tieto peniaze sa musia rýchlo dostať do kultúrneho, tvorivého a mediálneho sektoru v súlade s konkrétnym modelom ich podnikania a ich konkrétnymi potrebami. Vyzývame komisiu a členské štáty, aby zabezpečili, že sa podpory dostane všetkým, ktorí ju potrebujú. Musíme však tiež urobiť viac na úrovni EU, aby sme poskytli odvetviam podporu šitú na mieru a poskytli úvery a prístup k financovanou kultúry a tvorivej činnosti,“ dodala.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kultúra #médiá #koronavírus