Bodovali humor a ambície

Vôľa objavovať, humor, precíznosť a tvorivé ambície. To boli kritériá, na základe ktorých rozhodla medzinárodná porota o štyroch finalistoch súťaže o Cenu Oskára Čepana 2020.

29.04.2020 14:31
debata

Kvôli aktuálnej situácii museli odborníci od Osla cez Berlín až po Prahu „zasadať“ a rozhodovať o kvalitách zaslaných portfólií prostredníctvom on-line výberového konania. Stalo sa tak po prvý raz v dvadsaťpäťročnej histórii prestížnej súťaže.

Ľudmila Hrachovinová: Korelácie Foto: ARCHÍV ĽUDMILY HRACHOVINOVEJ
Ľudmila Hrachovinová: Korelácie Ľudmila Hrachovinová: Korelácie

Spojením maľby a performujúcich tiel v priestore zaujala Ľudmila Hrachovinová. Svoju tvorbu už vystavovala vo Viedni, Švédsku, v Nórsku, Maďarsku, Česku i doma. V dielach, ktoré do súťaže zaslala Daniela Krajčová, ocenila porota súlad maliarskej tvorby a spoločenskej angažovanosti. „Jej nenápadne ambiciózne projekty zapájajú ľudí za účelom vytvorenia experimentálnych dokumentov, ktoré pracujú s médiami ako kresba a maľba s animáciou a inštaláciou,“ zhodnotili odborníci práce autorky, ktorá získala doktorandský titul na bratislavskej Vysokej škole výtvarných umení ručnou animáciou spomienok na židovskú komunitu.

Kristián Németh: Fragile Foto: FOTO: ARCHÍV KRISTIÁNA NÉMETHA
Kristián Németh: Fragile Kristián Németh: Fragile

Meditáciami o vžitej povahe katolicizmu u nás sa zaoberá Kristián Németh. Šírka jeho záujmu sa pohybuje v rozpätí obeť – svätec, pričom jeho záber siaha od náboženstva až k životnému štýlu. „Jeho dielo do seba včleňuje architektúru a ,tvár miesta' ako prídavné stavebné kamene,“ pripomína porota. Tvorivé podnety čerpá Jozef Pilát z rodného prostredia Čuňavy, ktoré premieňa na precízne skulpturálne gestá. „A to všetko v sprievode subtílnej irónie, reflektujúcej a prekrúcajúcej zaužívané kultúrne vzorce,“ konštatujú porotcovia.

Do súťaže o Cenu Oskára Čepana, ktorá je určená vizuálnym umelcom do 40 rokov, sa tento rok prihlásilo 36 autorov. Počet súťažiacich v poslednom čase klesá, aj keď tentoraz je záujemcov o víťazné vavríny len o jedného menej ako vlani. Odmena pre laureáta ceny pritom nie je malá. Získa 5-tisíc eur, dvojmesačný pobyt v Residency Unlimited v New Yorku a po návrate možnosť samostatnej výstavy. Navyše aj podporu Nadácie – Centra súčasného umenia, ktoré je organizátorom prestížnej súťaže, pri svojich ďalších projektoch a prezentáciách. Štvorica finalistov má teraz päť mesiacov na to, aby pripravili projekty pre spoločnú výstavu. V žilinskej Novej synagóge bude jej vernisáž 2. októbra, meno víťaza oznámia 13. novembra. Novovytvorené diela si možno potom pozrieť ešte do 6. decembra a konfrontovať rozhodnutie poroty s vlastným hodnotením.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cena Oskára Čepana #Ľudmila Hrachovinová