V Trnave čoskoro otvoria šesť múzeí, dve galérie a štyri knižnice

V súvislosti s uvoľňovaním preventívnych opatrení v boji proti ochoreniu COVID-19 bude Trnavský samosprávny kraj (TTSK) postupne otvárať svoje kultúrne inštitúcie. V prvej fáze to bude šesť múzeí, dve galérie a štyri knižnice.

06.05.2020 16:00
zsmuzeum.sk Foto:
Západoslovenské múzeum v Trnave už čoskoro privíta návštevníkov. Termín otvorenia zverejnia na svojej internetovej stránke.
debata

Osvetové centrá, hvezdáreň či divadlo, ktorých činnosť je založená na hromadných akciách, ostávajú naďalej pre verejnosť uzavreté. Informoval o tom predseda TTSK Jozef Viskupič.

„Pre kultúru v kraji je veľmi dobrá správa, že môžeme otvoriť aspoň niektoré kultúrne inštitúcie. V tejto chvíli čakáme na usmernenie hlavného hygienika, prevádzka bude možná len pri dodržiavaní hygienických opatrení. Budeme tak chrániť zamestnancov i návštevníkov,“ uviedol Viskupič.

Otvorenie sa týka Západoslovenského múzea v Trnave, Vlastivedného múzea v Hlohovci, Záhorského múzea v Skalici, Balneologického múzea Imricha Wintera v Piešťanoch, Žitnoostrovského múzea v Dunajskej Strede a Vlastivedného múzea v Galante. Otvorí tiež Galéria Jána Koniarka v Trnave a Záhorská galéria Jána Mudrocha v Senici, rovnako ako Knižnica Juraja Fándlyho v Trnave, Galantská knižnica, Záhorská knižnica v Senici a Žitnoostrovská knižnica v Dunajskej Strede.

TTSK, ako dodal Viskupič, komunikuje s ministerstvom kultúry v súvislosti s dosahmi koronakrízy na zriaďovanú aj nezriaďovanú kultúru. Štát by mal v tomto smere vyčleniť financie na straty krajských kultúrnych organizácií, ktorých je na Slovensku 220.

TTSK má v zriaďovateľskej pôsobnosti celkom 18 kultúrnych inštitúcií s 331 zamestnan­cami. V dôsledku preventívnych opatrení sú ich finančné výpadky za mesiace marec a apríl na úrovni viac ako 110.000 eur. Najviac sa táto situácia dotkla župného Divadla Jána Palárika v Trnave, ktoré stratilo za mesiace marec a apríl už viac ako 77.000 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #galéria #kultúra #múzeum #otvorenie #pandémia