Do múzea v rúške, najviac piati a bez lektora

Po takmer dvoch mesiacoch sa tento týždeň znovu otvárajú aj galérie a múzeá. Slovenské národné múzeum má pod palcom 18 špecializovaných múzeí na celom území Slovenska a tie sa budú otváraž postupne.

07.05.2020 12:20
bojnice fotogross Foto:
Medzi prvými otvorenými bolo múzeum na Bojnickom zámku.
debata

Žiadny hrad či inú expozíciu si však zatiaľ nepozriete s lektorom ani vo väčšej skupine, všade platia bezpečnostné a hygienické opatrenia v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19.

„Slovenské národné múzeum túto možnosť víta, už od 6. mája sú otvorené múzeá v Bojnickom zámku, na hrade Červený Kameň, Múzeum rusínskej kultúry v Prešove, Múzeum Slovenských národných rád v Myjave a Múzeum ukrajinskej kultúry vo Svidníku. Od 8. mája otvárame múzeum v Betliari, od 9. mája Spišský hrad. Ostatné múzeá sa budú otvárať postupne, pravdepodobne do 12. mája už budú otvorené všetky,“ povedal pre Pravdu generálny riaditeľ SNM Branislav Panis.

Bezpečnostné opatrenia stále platia

Podmienkou otvorenia priestorov je však dodržanie bezpečnostných, resp. hygienických kritérií, v záujme ochrany zdravia návštevníkov, ako aj zamestnancov inštitúcie. „Návštevníci musia vkročiť do priestorov múzeí v rúšku, vydezinfikovať si ruky, bude im zmeraná teplota. Naraz bude môcť vojsť päť návštevníkov a zachová sa koeficient 25 m2 na jedného návštevníka. Nebudú možné lektoráty ani hromadné akcie, ale len individuálne návštevy,“ objasnil pre Pravdu generálny riaditeľ.

Pri pohybe v priestoroch múzea je odporúčaná ochranná vzdialenosť medzi osobami minimálne 2 metre. Skupinové prehliadky, lektoráty ani hromadné podujatia nie sú v súčasnosti v múzeách povolené. Spôsob prehliadky si zároveň upraví každé špecializované múzeum podľa svojich podmienok.

Spolu s otvorením expozícií a výstav budú v máji 2020 sprístupnené aj vonkajšie priestory múzeí SNM, arfeály ako parky, záhrady a podobne, s výnimkou historického parku kaštieľa v Dolnej Krupej (ten bude otvorfený až začiatkom júna).

Občerstviť sa môžu návštevníci múzeí zatiaľ len v exteriéri – v bufetoch na terasách, v súlade s opatreniami Úradu verejného zdravotníctva pre verejné stravovanie.

„Veľmi nás teší, že po týždňoch karantény naše múzeá znovu privítajú prvých návštevníkov. Spoločne s krízovým štábom, riaditeľmi špecializovaných múzeí a ostatnými zamestnancami SNM sme v krátkom časovom období pripravili všetko potrebné pre ich bezpečnú prevádzku. Veríme, že život, ktorý sa sem vráti, pomôže preklenúť zložité obdobie, ktoré poznačilo kultúrne inštitúcie, ako aj celú spoločnosť,“ dodal generálny riaditeľ SNM Branislav Panis.

Straty sú obrovské

Na začiatku koronakrízy odhadovalo SNM za dva mesiace mimo prevádzky straty na 1,5 milióna eur a pri dlhšej "odstávke“ do konca júna sa straty mohli vyšplhať až do sumy dvoch miliónov eur. "V tejto chvíli môžeme našu stratu odhadovať v rozmedzí medzi 1 – 1,2 milióna eur,“ uviedol generálny riaditeľ SNM.

"Som veľmi rád, že sa už múzeá otvárajú a predpokladám, že vďaka zvýšenej návštevnosti sa nám podarí tieto straty aspoň čiastočne znížiť. Samozrejme, tých 1,2 milióna nám bude v rozpočtoch citeľne chýbať,“ dodal.

Múzeá však v ťažkých časoch ukázali, že vedia byť s návštevníkmi v kontakte aj on-line a ponúkajú zaujímavý program. "Aktivity, ktoré spustili mnohé z našich múzeí, či už vo väčšom obsahu na sociálnych sieťach, spustili sme náš blog múzeum on-line a ďalšie aktivity sa osvedčili a budeme v tomto digitálnom obsahu pokračovať, aj keď už tu kríza nebude. Práca, ktorú sme vynaložili za posledné dva mesiace, keď boli múzeá pre návštevníkov zatvorené, nebola márna, ukázalo nám to nové možnosti a budeme v tom pokračovať,“ povedal Branislav Panis.

Ako sa otvárajú múzeá SNM
 
Múzeum Bojnice v Bojniciach 6. mája
 
Múzeum Červený Kameň v Častej 6. mája
 
Múzeum rusínskej kultúry v Prešove 6. mája
 
Múzeum Slovenských národných rád v Myjave 6. mája
 
Múzeum ukrajinskej kultúry vo Svidníku 6. mája
 
Múzeum Betliar v Betliari 8. mája
 
Spišské múzeum v Levoči a Spišský hrad 9. mája
 
Archeologické múzeum v Bratislave 12. mája
 
Múzeá SNM v Martine 12. mája
 
Historické múzeum v Bratislave 12. mája
 
Hudobné múzeum v Bratislave a Pamätník L. van Beethovena v kaštieli v Dolnej Krupej 12. mája
 
Múzeum bábkarských kultúr a hračiek, hrad Modrý Kameň 12. mája
 
Múzeum kultúry Chorvátov na Slovensku v Bratislave 12. mája
 
Múzeum kultúry karpatských Nemcov v Bratislave 12. mája
 
Múzeum kultúry Maďarov na Slovensku v Bratislave 12. mája
 
Múzeum Ľudovíta Štúra v Modre 12. mája
 
Múzeum židovskej kultúry v Bratislave 12. mája
 
Prírodovedné múzeum v Bratislave 12. mája
 
Rodný dom M. R. Štefánika na Košariskách je zatvorený, rekonštrukcia
 
 
 

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #galéria #múzeum #Covid-19