Bývalé Múzeum robotníckeho hnutia je na predaj

Budovu niekdajšieho hostinca neďaleko robotníckej štvrte Coburgových závodov využíval naposledy Trnavský samosprávny kraj ako objekt Trnavského osvetového strediska (TOS).

11.05.2020 09:00
debata

Bývalé Múzeum robotníckeho hnutia v Trnave je v ponuke na predaj. Aprílové zasadnutie krajského zastupiteľstva ho posunulo do kategórie prebytočného majetku.

K zápisu do histórie Trnavy dopomohla inak bežnému výčapu skutočnosť, že sa v ňom začiatkom 20. storočia schádzali revolučne naladení komunisti a stretávali sa tam aj s budúcim robotníckym prezidentom Klementom Gottwaldom. O tom neskôr svedčila pamätná izba, kde bola vystavená listina o prijatí Gottwalda za čestného občana mesta Trnava a na fasáde domu bola inštalovaná pamätná tabuľa s prezidentovým reliéfom. Tú odinštalovali až po Nežnej revolúcii a podľa Simony Jurčovej zo Západoslovenského múzea v Trnave sa teraz nachádza v jeho zbierke.

Po múzeu robotníckeho hnutia nastúpilo Trnavské osvetovés stredisko, ktoré sa z budovy vysťahovalo začiatkom tohto roka. Trnavský samosprávny kraj ďalšie využitie pre objekt nenašiel, konštatoval, že pre jeho potreby je nevyhovujúci.

debata chyba
Viac na túto tému: #Trnava #múzeum