Výstavu Divadelné storočie znova otvorili

Výstava Divadelné storočie - stopy a postoje, ktorú v priestoroch Bratislavského hradu uzavrela hrozba šírenia nového koronavírusu, je opäť prístupná verejnosti. Rozsiahlu a dlhodobú expozíciu pripravil pri príležitosti Roku slovenského divadla 2020 Divadelný ústav v spolupráci so Slovenským národným múzeom (SNM) - Historickým múzeom.

15.05.2020 06:00
divadelne storocie 2 Foto: ,
Výstava Divadelné storočie – stopy a postoje mapuje sto rokov slovenského profesionálneho divadla.
debata

Výstava sa rozkladá na viac ako 1000 m2. Architektonicky ju zastrešil slovenský scénograf žijúci v zahraničí Boris Kudlička a obsahovo sa o ňu postaralo 14 kurátorov. Pri vstupe do expozície si návštevníci môžu pozrieť vzácne originály významných tlačených materiálov z obdobia pred vznikom profesionálnej divadelnej scény na Slovensku.

Následne sa dozvedia o vzniku Slovenského národného divadla (1920), o rozvoji divadelnej siete na Slovensku, divadelnej architektúre, dráme, ale aj o jednotlivých divadelných druhoch o činohre, opere, operete, muzikáli či o tanci. Výstava nezabúda ani na moderné formy či bábkové divadlo. To najlepšie zo slovenského divadla za ostatných sto rokov predstavuje v časti s názvom Prítomnosť divadelnej minulosti. „Pozerá sa aj na slovenskú divadelnú kritiku, festivaly a na ukážky divadelných plagátov,“ uviedla pre TASR Eva Fačková, PR manažérka projektu Rok slovenského divadla 2020.

„Na tejto výstave sa podieľalo okrem kurátorského a produkčného tímu aj viac ako 60 divadiel, inštitúcií a jednotlivcov zo Slovenska, ktorí nám zapožičali exponáty zo svojich zbierok a archívov. Exponáty na účely výstavy zapožičalo aj deväť zahraničných inštitúcií z Českej republiky, Rakúska, Maďarska a Nemecka,“ priblížila hlavná kurátorka výstavy Zuzana Nemcová-Gulíková s tým, že niektoré z originálnych exponátov zo zahraničia si v rámci výstavy môžu záujemcovia pozrieť len v obmedzenom čase.

Výstavné priestory Bratislavského hradu môžu záujemcovia o divadlo a históriu navštíviť len pri dodržiavaní hygienických opatrení. Vstúpiť do priestorov môžu len s respiračnou ochranou tváre. V skupine môže byť maximálne päť osôb. Nutná je dezinfikácia rúk prostriedkom, ktorý je umiestnený pri vstupe do múzea, a tiež absolvujú meranie telesnej teploty. Pri pohybe v priestoroch expozícií je odporúčaná ochranná vzdialenosť medzi osobami minimálne dva metre, maximálny počet návštevníkov sa ráta podľa koeficientu 25 m2/osoba. Skupinové prehliadky nie sú momentálne povolené.

debata chyba
Viac na túto tému: #SND #výstava #100 rokov SND