Slanický ostrov umenia znova otvoria pre návštevníkov

Otvoreniu sezóny predchádzala revitalizácia ostrova, opravené chodníky a spevnené plochy, návštevníci uvidia 3D vizualizáciu pôvodného hlavného oltára na obrazovke či prostredníctvom ipodov. Oravská galéria je pripravená aj na otvorenie expozície tradičného ľudového umenia v interiéri kostola, v hrobke a v lapidáriách kamennej plastiky.

15.05.2020 09:00
slanicky ostrov umenia Foto:
Slanický ostrov umenia, kostol Povýšenia sv. Kríža.
debata

„Návštevníci sa môžu tešiť na zrevitalizované chodníky a spevnené plochy, ktoré sa podarilo ukončiť ešte skôr, ako bolo pôvodne plánované. Celý priestor sa vyčistil a presvetlil. Aj v tomto roku budú mať návštevníci možnosť vidieť zaujímavú 3D vizualizáciu pôvodného hlavného oltára na obrazovke, či prostredníctvom ipadov, ktoré budú rovnako k dispozícii,“ povedal riaditeľ odboru kultúry Úradu ŽSK Martin Hromada.

Zamestnanci Oravskej galérie pripravili na otvorenie aj expozície tradičného ľudového umenia v interiéri kostola, v hrobke a v lapidáriách kamennej plastiky. „S istými obavami očakávame, v akom počte sa nám vrátia návštevníci. Prognóza hovorí o zvýšenom počte domácich slovenských turistov, nevieme však, či sa potvrdí. Už teraz však vieme, že budú absentovať početné školské zájazdy, seniori a, samozrejme, budú chýbať hlavne českí a poľskí turisti,“ uviedla riaditeľka Oravskej galérie Eva Ľuptáková.

Novú sezónu budú sprevádzať aj prísne bezpečnostné hygienické opatrenia. „Návštevníkom umožnia vstup len s rúškom alebo iným prekrytím tváre a nosa, pred vstupom na loď bude k dispozícii dezinfekcia. Maximálny počet návštevníkov bude obmedzený z pôvodných 96 na 25 osôb a pri plavbe i pohybe po ostrove bude nutné dodržiavať povinné rozstupy minimálne dva metre, neplatí to však pre rodiny,“ doplnila hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Martina Remencová.

Vzhľadom na mimoriadnu situáciu sa podľa nej tento rok na Slanickom ostrove neuskutočnia koncerty v rámci plánovaného 44. ročníka Hudobného leta, ktorého dlhoročným partnerom je Oravská galéria. „Verím, že nám už nič nenaruší plány a v septembri sa návštevníci budú môcť tešiť na dve divadelné predstavenia v interiéri kostola, ktoré predvedie Divadlo ARÉNA a Divadlo Potôň z Bátoviec,“ dodala Ľuptáková.

debata chyba
Viac na túto tému: #Oravská galéria