Odvody do umeleckých fondov už nie sú povinné

Nie povinné, ale dobrovoľné už budú odvody autorov do umeleckých fondov. Z každého honorára im doteraz zrážali dve percentá. Rozhodli o tom poslanci Národnej rady.

15.05.2020 10:00
Natália Milanová Foto: ,
Zákon o dobrovoľných príspevkoch do umeleckých fondov predložila ministerka kultúry Natália Milanová.
debata

Teraz sa umelci môžu sami rozhodnúť, či pošlú časť z honorára vyplateného do konca tohto roka do niektorého z fondov (Literárny fond, Hudobný fond, Fond výtvarných umení), alebo nie. Rozhodli o tom poslanci Národnej rady, ktorí schválili v stredu zákon z dielne ministerstva kultúry.

"Tento zákon je jasným dôkazom toho, že legislatíva sa dá robiť v úzkej spolupráci s tými, ktorým má pomôcť,“ vyjadrila sa ministerka kultúry Natália Milanová. Pripomenula, že legislatívne opatrenia vznikali práve na základe potrieb, s ktorými sa stotožnila kultúrna obec. Podľa nej nový zákon "určite pomôže kultúre prekonať tieto náročné časy“.

Pomôže aj organizátorom festivalov a iných kultúrnych podujatí , aby im "rušenie naplánovaných kultúrnych akcií z dôvodu pandémie nespôsobilo neprimerané ekonomické problémy“. Organizátori tak nebudú musieť vrátiť peniaze za zakúpené vstupenky hneď, ale až do trinástich mesiacov od pôvodného termínu v prípade, že ich majiteľ nebude súhlasiť s náhradným termínom. Mimochodom, organizačný štáb multižánrového festivalu Pohoda napríklad už v polovici apríla rozhodol, že kto sa rozhodne vstupenky vrátiť, obratom dostane nazad plnú sumu.

"Nové legislatívne úpravy tiež umožnia všetkým televíziám a rádiám bezproblémovo prezentovať kultúrne dedičstvo a prístup k nemu. Viaceré kultúrne aktivity sa môžu vo vysielaní propagovať ako oznam vo verejnom záujme, pričom to nebude považované za reklamu. Toto opatrenie výrazne pomôže podpore slovenskej kultúry formou jej propagácie,“ uvádza tlačová správa ministerstva kultúry. Navyše nový zákon znižuje byrokratickú záťaž pre žiadateľov o dotáciu z podporných fondov (Audiovizuálneho fondu, Fondu na podporu umenia a Fondu na podporu kultúry národnostných menšín).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kultúra #koronavírus