Ministerstvo kultúry spustilo kontrolu v Národnom osvetovom centre

Ministerstvo kultúry (MK) SR spustilo v utorok 12. mája rezortnú kontrolu v Národnom osvetovom centre (NOC). Kontrola je zameraná predovšetkým na otázky hospodárenia organizácie. Potvrdila to Zuzana Viciaňová z rezortu kultúry. Ako ďalej uviedla, ministerstvo nie je spokojné so súčasným fungovaním centra.

16.05.2020 09:00
SR MK ministerka kultúra výmena Milanová BAX Foto: ,
Ministerka kultúry SR Natália Milanová (na snímke) poverila dočasným vedením Národného osvetového centra Erika Kriššáka.
debata

„NOC potrebuje v súlade s programovým vyhlásením vlády vnútorné prebudovanie, prehodnotenie hospodárenia a nové definovanie jeho zamerania vo vzťahu ku kultúre a kreativite vo všeobecnosti,“ vysvetlila Viciaňová. V krátkom čase je tiež potrebné prijať strategické rozhodnutia vo vzťahu k realizovaným digitalizačným projektom (Opis), ktorým postupne končí udržateľnosť. MK SR vidí aj v tejto súvislosti značný nevyužitý potenciál a odborné kapacity.

Novým riaditeľom NOC sa stal 5. mája Erik Kriššák, ktorého dočasným vedením poverila ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO). „Z viacerých zdrojov som dostávala podnety a signály, že situácia v NOC je alarmujúca, a to ako v oblasti hospodárenia, tak ja v personálnych otázkach. Vykonanie hĺbkovej kontroly v tejto inštitúcii je preto nevyhnutné,“ povedala vtedy Milanová.

Kriššák sa zameral na kontrolu projektov a zmlúv, ktoré uzavrelo predchádzajúce vedenie a zastavil napríklad verejné obstarávanie na projekt Manažment údajov v oblasti neprofesionálneho umenia – jednoduchý projekt pre manažment údajov, financovaný z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra s predbežnou sumou 589-tisíc eur bez DPH. Informovalo o tom NOC na webovej stránke.

Národné osvetové centrum je štátnou príspevkovou organizáciou Ministerstva kultúry. Je odborným a metodickým pracoviskom pre kultúrno-osvetovú činnosť, koordinačným a výkonným pracoviskom pre teoretické, analytické, informačné, dokumentačnú či konzultačné činnosti v oblasti kultúry, kultúrneho dedičstva a kultúrno-osvetovej činnosti.

debata chyba
Viac na túto tému: #MK SR #Národné osvetové centrum