Zápas o záchranu Picassových rytín

Zachráňte budovu so vzácnymi nástennými maľbami Pabla Picassa! Žiadajú vedúci kurátori newyorského Múzea moderného umenia nórsku premiérku Ernu Solbergovú. Snažia sa zabrániť demolácii Bloku Y vládnej budovy v Osle, ktorý v júli 2011 ťažko poškodil Breivikov bombový útok.

20.05.2020 18:00
Picassova nástenná rytina na vládnej budove v... Foto:
Rytina Pabla Picassa na fasáde Bloku Y vládnej budovy v Osle.
debata

„Picassove rytiny signalizujú začiatok jeho éry monumentálnych diel, ktoré môžeme nájsť aj v Chicagu či New Yorku,“ píšu v liste Martino Stierli a Ann Temkinová. Rytinu Rybári, ktorá zdobí fasádu, a rytinu Čajka v interiéri vytvoril Picasso koncom 50. rokov formou pieskovania s priateľom Carlom Nesjarom.

Proti búraniu objektu, ktorý svetoví odborníci považujú za významný príklad európskej brutalistickej architektúry, dlhšie protestujú aj nórski architekti i riaditeľstvo nórskeho kultúrneho dedičstva. Petíciu za jej zachovanie podpísalo už takmer 50-tisíc ľudí. V posledných dňoch vytvorili aktivisti napriek opatreniam proti šíreniu koronavírusu okolo „na zánik odsúdeného objektu“ ľudskú reťaz v tvare písmena Y.

Rytinu Rybári zdobiacu fasádu a rytinu Čajka v interiéri vytvoril Picasso v roku 1958 formou pieskovania s priateľom Carlom Nesjarom. Podľa plánu by mali odborníci obe rytiny z múrov sňať. Neskôr by sa mali stať súčasťou fasády a interiéru novej vládnej budovy. Vládne uznesenie o demolácii podporila pred štyrmi rokmi väčšina nórskych politických strán. Dôvodili vysokými nákladmi na opravu. Tiež tým, že do budovy, v ktorej zahynulo osem ľudí, by sa málokto chcel vrátiť. Argumentovali aj zlepšením bezpečnosti pre cyklistov a chodcov či snahou vytvoriť viac priestoru pre peších.

Demolácia mala byť hotová do konca jari. Začiatkom mája objekt oplotili a za vizuálnou bariérou začali pracovať robotníci s vŕtačkami. „Vyvoláva to obavy, pretože keď začnú rytinu premiestňovať, praskne. Doteraz nikto nevysvetlil, akým spôsobom plánujú postupovať. Celý múr je umeleckým dielom,“ vyjadrila svoje znepokojenie dcéra Picassovho nórskeho umeleckého spolupracovníka Gro Nesjarová Greveová v rozhovore pre denník The Local.

Tri ďalšie Picassove diela sa nachádzajú v susediacom Bloku H. Do Breivikovho bombového útoku, ktorý si vyžiadal osem ľudských životov, bol sídlom kancelárie premiéra. Ten sa bude podľa agentúry AFP rekonštruovať a v budúcnosti by sa mal týčiť nad novými ministerskými budovami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Anders Breivik #Pablo Picasso