Epos o Gilgamešovi predmetom sporu

Americké úrady chcú zabaviť 3500 rokov starú tabuľku s časťou Eposu o Gilgamešovi, píše server BBC. Tabuľka, ktorá pochádza z územia dnešného Iraku a bola v roku 2014 zakúpená pre Múzeum biblie vo Washingtone, sa podľa amerických právnikov do krajiny dostala nelegálnou cestou.

21.05.2020 18:00
Gilgameš na pečati z Mesannapedy 2600 p.n.l. Foto:
Gilgameš na pečati z Mesannapedy, 2600 p.n.l.
debata (1)

Epos o Gilgamešovi je jedným z najstarších literárnych diel, datuje sa do druhého tisícročia p.n.l. Vznikol v starej Mezopotámii, ktorá sa rozkladala zhruba na území dnešného Iraku a časti ďalších troch krajín, a líči putovanie sumerského kráľa Gilgameša.

Artefakt zakúpil pre washingtonséj múzeum americký obchodný reťazec Hobby Lobby v roku 2014 na súkromnej aukcii za 1,67 milióna amerických dolárov. Podľa prokurátorov aukčná spoločnosť zámerne zamlčala informácie o pôvode tabuľky.

V texte žaloby podanej v pondelok stojí, že tabuľku pôvodne zakúpil v roku 2003 v Londýne obchodník so starožitnosťami. Ten ju v roku 2007 predal za cenu 50.000 dolárov inému kupcovi spoločne s falošným dokumentom, podľa ktorého bola tabuľka zakúpená na aukcii v USA v roku 1981. Odtiaľ sa dostala v roku 2014 k reťazcu Hobby Lobby. Keď sa o tri roky neskôr kurátor múzea vo Washingtone začal zaujímať o jej pôvod, aukčná sieň informácie zatajila. Podľa právnikov musela mať podozrenie, že falošný dokument pri bližšom skúmaní neobstojí.

Iracká vláda americkým médiám oznámila, že teraz vyšetruje, či tabuľka nie je jedným z artefaktov ukradnutých z miestneho múzea v roku 1991, keď režim Saddáma Husajna stratil kontrolu nad časťami územia a najmenej deväť irackých múzeí bolo vyrabovaných.

Nie je to prvýkrát, čo je spoločnosť Hobby Lobby do podobného prípadu zapletená. Už v roku 2017 musela zaplatiť pokutu a vrátiť tisíce umeleckých diel nelegálne získaných z Iraku.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Gilgameš #Epos o Gilgamešovi #Summerská ríša