Picassov miliónový obraz za stovku

Za lacný peniaz sa mohol ktokoľvek stať majiteľom Picassovho Zátišia. Stačilo, aby si kúpil za stovku lístok do charitatívnej tomboly.

22.05.2020 16:00
France Picasso Raffle Foto:
Zátišie Pabla Picassa
debata

V parížskej aukčnej sieni Christie's elek­tronicky vylosovali v stredu večer meno víťaza. Majiteľkou olejomaľby sa stala Talianka Claudia Borgognová. "Vyhrala mimoriadny obraz, ktorý má hodnotu milión eur, takže je z nej milionárka,“ citovala organizátorku tomboly Péri Cochinovú agentúra AP. Šťastná výherkyňa zrejme dostala lístok ako dar.

V charitatívnej tombole vyžrebovali Claudiu... Foto: SITA / John Leicester
14 losovanie Picasso Raffle V charitatívnej tombole vyžrebovali Claudiu Borgognovú ako novú majiteľku Picassovho Zátišia.

Obraz poskytol aukčnej sieni zberateľ a obchodník s umením David Nahmad. Vo svojej zbierke má monacký milionár asi 300 diel Pabla Picassa. Zátišie s rozmermi 23 × 46 centimetrov je najmenším z tých, ktoré vlastní. Do tomboly ho dal za necelý milión, ale podľa jeho slov má obraz hodnotu až tri milióny eur. Zachytáva stôl, na ktorom je pohár absintu a noviny. Picasso ho namaľoval v roku 1921 na prahu štyridsiatky, nedlho po tom, ako mu prvá manželka Olga porodila syna Paula.

Aukčná sieň Christie's ponúkla 200-tisíc žrebov, predalo sa ich však len 51-tisíc, najviac vo Francúzsku, v Taliansku, USA a vo Švajčiarsku. Kvôli pandémii nebol záujem taký vysoký, ako sa čakalo. Aj samotné losovanie sa po vyhlásení karantény vo Francúzsku odsúvalo. Organizátori vyzbierali viac ako päť miliónov eur. Väčšiu čas zisku dostane organizácia Care International a pomôcť má s dodávkami vody, aj pri budovaní a obnovovaní studní v chudobných afrických dedinách Kamerunu, Maroka a na Madagaskare.

Pri podobnej aukcii vyhral v roku 2013 Picassovu kresbu Muž s cylindrom dvadsaťpäťročný Američan Jeffrey Gonano, ktorý pracoval vo firme na výrobu protipožiarnych hlásičov. Vtedy putoval zisk na financovanie umeleckých a kultúrnych projektov s cieľom zachrániť staroveké fénické mesto Súr v Libanone.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pablo Picasso