Karikatúry z Pravdy obsadili námestie vo Zvolene

Séria desiatok karikatúr, ktoré na svojich stránkach prinášal čitateľom denník Pravda, teraz spestruje kultúrny život na Námestí SNP vo Zvolene.

27.05.2020 11:00
debata (1)

Ich autorom je Zvolenčan Ján Fiťma, ktorý od roku 2010 pre Pravdu zbieral kreslené „skalpy“ osobností kultúry aj športu.

Karikatúry z Pravdy obsadili námestie vo... Foto: Ján Fiťma
hossa Karikatúry z Pravdy obsadili námestie vo Zvolene, ich autorom je Zvolenčan Ján Fiťma.

Ján Fiťma sa narodil v Revúcej v roku 1971 a ku kresleniu ho priviedla poľská rozprávka o čarovnej ceruzke. Hovorí si „Lovec skalpov“, no vládne pritom ceruzkou. Svoju prvú výstavu pod názvom Kreslené skalpy otvoril na Zvolenskom zámku v roku 2002 a predstavil na nej politické karikatúry a karikatúry osobností pre Playboy. Od roku 2010 je členom výtvarnej skupiny Zvolenská sedmička.

Karikatúry z Pravdy obsadili námestie vo... Foto: Ján Fiťma
Ján Fiťma, jakubisko Karikatúry z Pravdy obsadili námestie vo Zvolene, ich autorom je Zvolenčan Ján Fiťma.

Počas spolupráce s denníkom Pravda Ján Fiťma vytvoril približne tri stovky portrétov našich aj svetových osobností. Medzi jeho úlovkami sú herecké hviezdy ako Audrey Hepburnová, Meryl Streepová aj Zdena Studenková, Jean Paul Belmondo aj Štefan Kvietik, umelci ako Karol Kállay, Albín Brunovský či Juraj Jakubisko, alebo slávni John Lennon, Scorpions či Karol Duchoň, viacerí literáti aj celý rad slovenských a zahraničných športovcov, vrátane kompletnej hokejovej „zlatej“ zostavy.

Karikatúry z Pravdy obsadili námestie vo... Foto: Ján Fiťma
Ján Fiťma Karikatúry z Pravdy obsadili námestie vo Zvolene, ich autorom je Zvolenčan Ján Fiťma.

Obrázky Jána Fiťmu sú nápadité, často vyvolajú úsmev, no neurazia. Pri kreslení karikatúr hľadá v každej tvári jej jedinečný „čiarový kód“ a k tomu ešte do obrázka zašifruje nejaký odkaz pre pozorného čitateľa. Teraz jeho diela obohatia prechádzky Zvolenčanov o veselý kultúrny zážitok. Výstavu „kreslených skalpov“ Jána Fiťmu pripravili Banskobystrický samosprávny kraj, Podpolianske osvetové stredisko Zvolen, Zvolenské kultúrne centrum, mesto Zvolen a autor. Potrvá do nedele 31. mája.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Zvolen #Ján Fiťma #karikarúry