KSK otvára osvetové strediská, divadlá budú do septembra bez predstavení

Krajské osvetové strediská, kultúrne centrá a hvezdáreň v Košickom kraji otvoria svoje brány verejnosti v pondelok 1. júna.

30.05.2020 11:00
debata

V ten istý deň sa otvoria aj štyri krajské divadlá, zatiaľ však budú fungovať bez divákov. Informoval o tom Úrad Košického samosprávneho kraja (KSK).

V divadlách sa počas júna za prísnych hygienických opatrení uskutočnia skúšky hier. Tie si diváci budú môcť pozrieť až od začiatku septembra, teda v novej divadelnej sezóne.

Krajské knižnice sa návštevníkom otvorili 18. mája a múzeá a galérie 19. mája. „Vzhľadom na ďalšie uvoľňovanie opatrení v súvislosti s novým koronavírusom otvárame pre verejnosť aj krajské osvetové strediská, kultúrne centrá a hvezdáreň. Hromadné kultúrne podujatia však zatiaľ neplánujeme organizovať. Vo všetkých župných kultúrnych zariadeniach budú naďalej platiť prísne hygienické opatrenia tak, aby sme zabezpečili ochranu verejného zdravia,“ povedal predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Od 1. júna sa tak pre verejnosť otvorí Gemerské osvetové stredisko, Kultúrne centrum Medzibodrožia a Použia, Spišské osvetové stredisko v Spišskej Novej Vsi, Zemplínske osvetové stredisko v Michalovciach, Kultúrne centrum Údolia Bodvy a Rudohoria a Kultúrne centrum Abova. V obmedzenom režime a vo vymedzených časoch bude fungovať Hvezdáreň v Michalovciach aj služby astronomických útvarov.

V prípade osvetových stredísk a kultúrnych centier budú musieť návštevníci dodržiavať dvojmetrové rozstupy, v niektorých prípadoch budú povolené skupiny s maximálnym počtom päť ľudí. Všetci návštevníci budú musieť aj naďalej nosiť v priestoroch kultúrnych zariadení rúška. Upravené budú aj otváracie hodiny a priestory krajských kultúrnych zariadení budú pravidelne dezinfikované.
Obnovenie činnosti divadiel bude zatiaľ bez obecenstva. „Divadelníci budú počas júna skúšať hry, ktoré uvedú v novej divadelnej sezóne, pričom aj skúšky budú prebiehať za prísnych hygienických opatrení. Počas mesiacov júl a august budú mať, tak ako každý rok, divadelné prázdniny. V plnej prevádzke aj s divákmi by mali divadlá fungovať od začiatku septembra, kedy sa začína aj nová divadelná sezóna,“ priblížil Trnka. Týka sa to Bábkového divadla v Košiciach, Divadla Romathan v Košiciach, Divadla Thália a Spišského divadla.

debata chyba
Viac na túto tému: #Štátne divadlo Košice #KSK