Výstava diel Luca Mattiho odhalí proroctvá pre lepší svet

Taliansky vizuálny umelec Luca Matti z Florencie zostal počas koronakrízy dva mesiace uzavretý vo svojom ateliéri, izolovaný od vonkajšieho sveta a tvoril.

01.06.2020 12:00
luca matti Foto:
Výstava v Kabinete na Račianskej ulici potrvá do 26. júna 2020.
debata

Vo svojich dielach sa sústreďuje predovšetkým na vzťah medzi ľuďmi a mestami. Základným motívom jeho umeleckého vyjadrenia sú neúmerne rastúce metropoly a problémy, ktorým ľudstvo v roku 2020 čelí.

Výstavu Proroctvá pre lepší svet dnes otvoria v Kabinete na Račianskej ulici v rámci 13. ročníka festivalu Dolce Vitaj a potrvá do 26. júna 2020. Vstup je voľný.

„Vystavené diela sú príležitosťou na nový začiatok po niekoľkomesačnom období vynútenej izolácie. Dúfam, že ľudia, ktorí výstavu navštívia, ocenia ich univerzálne posolstvo, úzko spojené s architektonickým vývojom, ktorý stojí častokrát v kontraste s prírodou a životom v mestách. Mrzí ma, že mi uzatvorené hranice neumožnia byť teraz s vami v Bratislave, ktorú som mal možnosť v minulosti navštíviť a ktorá mi prirástlo k srdcu," povedal Luca Matti.

zväčšiť Luca Matti Foto: Luca Matti
luca matti 2 Luca Matti

Florenťan je ilustrátor a grafik, je aj autorom komiksov, dlhodobo spolupracuje s rôznymi časopismi a vydavateľstvami. Od roku 1988 sa venuje maľbe a vytváraniu sôch z gumových plášťov plnených vzduchom.

Nosnou témou jeho tvorby je vzťah medzi človekom a mestom. Pri svojej práci využíva výlučne čiernu a bielu farbu, pričom sa v jeho dielach strácajú hranice medzi kresbou, rytinou, maľbou, videoinštaláciami, či sochárstvom. Jednotlivé formy sa vzájomne ovplyvňujú, zlievajú, aby tak vytvorili sugestívny svet plný príbehov a snov.

Mattiho jazyk je ekologický a prorocký, jeho mestá sú plné ľahostajných cudzincov, gniavených neúnosnými povinnosťami a požiadavkami ako vo svete podľa Georgea Orwella. Jeho výnimočnosť spočíva v schopnosti uchopiť tieto témy s veľkou dávkou estetiky, varovné výjavy akoby paradoxne lahodia oku a napriek všetkému evokujú štipku nádeje vynárajúcu sa z hlbín.

zväčšiť Luca Matti Foto: Luca Matti
luca matti 3 Luca Matti

„Dielo Lucu Mattiho vytyčuje vizuálnu hranicu, vo vnútri ktorej sa pozeráme na realitu z výšky, s odstupom. Pred našimi očami sa hromadí celá plejáda domov, riadi sa chaotickými trajektóriami bezpodmienečného rastu, abnormálneho vývoja, v ktorom sa vzťahy a vyváženosť s prírodou, s životným prostredím a ostatnými živými bytosťami dostávajú do úzadia. Rýchly nárast identických stavieb naznačuje nekontrolovaný rozvoj, ambícia posúvať hranice rovnomerne rastie s tieňmi budov, zatemňujúcich zem. Jediný záblesk života evokuje žiara elektrických svetiel, prenikajúcich cez malé okná, zoradené v dlhých radoch množiacich sa budov, akoby boli zhmotnením malých umelých solárnych systémov a ich úlohou je nahradiť žiaru neexistujúceho slnka, ktoré sa stratilo niekde na mliečnej oblohe," napísala pred štyrmi rokmi Sonia Zampini, kurátorka jeho úspešnej výstavy La città dentro, ktorá bola na prelome rokov 2016 a 2017 v Galérii ZetaEffe vo Florencii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #maľba #výstava #umelec #Dolce vitaj #Taliansky #koronakríza