Bratislavská dáždniková ulica je inšpirovaná umením Ľudovíta Fullu

Dáždniková ulica je projektom Galérie Nedbalka a tento rok sa inšpiruje dielom Ľudovíta Fullu - Návrh mozaiky pre EXPO v Montreale (1967).

03.06.2020 12:00
IMG 8582
Dáždnikovou ulicou sa môžu návštevníci prechádzať celé leto.
debata

Dielo je zaradené v stálej expozícií a bude vystavené aj na pripravovanej výstave Ľudovít Fulla – Fragmetny pod kurátorským vedením Kataríny Bajcurove, ktorá bola žiaľ pre situáciu s pandémiou presunutá na ďalší rok.

Dáždniková ulica sa prvýkrát objavila v portugalskom meste Águeda pri príležitosti festivalu Ágitagueda. Farebný fenomén sa neskôr objavil v Rumunsku, Veľkej Británii, Nemecku, Španielsku, Kórei, Chorvátsku či Talliansku.

Inštaláciu Dáždnikovej ulice si budú môcť návštevníci Bratislavy pozrieť celé leto až do 30.9.2020.

Cieľom Galérie Nedbalka je predstaviť širokej verejnosti diela slovenského výtvarného umenia od konca 19. do začiatku 21. storočia. Ťažisko zbierky tvorí maľba, ale je v nej zastúpená aj socha a grafika. Galéria diela prezentuje prostredníctvom stálej expozície, krátkodobých výstav, odborných publikácií a výstavných katalógov. Primárne sa venuje výstavnej činnosti z tvorby slovenských autorov.

Budova galérie má interiér s vnútornou štruktúrou pripomínajúcou Guggenheimovo múzeum v New Yorku. Ide o pôvodne obytný meštiansky dom s prístavbou z roku 1995, za ktorú architekti V. Cvengrošová a V. Droppa získali prestížnu Cenu Dušana Jurkoviča. Poslednú rekonštrukciu viedla architektka J. Kusá.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #galéria #Galéria Nedbalka #Ľudovít Fulla