Vo svete je maliar Tivadar Kosztka Csontváry vychytený. Poznáte ho?

Minimúzeum železničnej histórie sa stane ďalším zážitkovým miestom na náučnom chodníku Csontváryho galéria v prírode.

06.06.2020 09:00
halicsky-zamok8333835 Foto:
Jednou z atrrakcií Hontu je Haličský zámok a pribudne k nemu múzeum v železničnom domčeku.
debata

Zrekonštruovaný železničný domček s múzeom a rozšírenú Csontváryho galériu v prírode otvorili v obci Halič v Lučeneckom okrese.

Jednou z dominánt Novohradu je zrekonštruovaný zámok v Haliči, pričom svojou ponukou vyniká aj haličské podzámčie. Spája sa napríklad s pôsobením velikána vizuálneho umenia – maliara Tivadara Kosztku Csontváryho.

Jeho dielo obec cez veľkoformátové reprodukcie sprístupní aj v okolí zrekonštruovaného železničného domčeka, ktorý sa stane nielen oddychovým a informačným bodom pre okoloidúcich cyklistov na cyklotrase Lučenec – Halič, ale bude v ňom zriadené minimúzeum železničnej histórie.

Zároveň sa stane ďalším zážitkovým miestom na náučnom chodníku „Csontváryho galéria v prírode“. Práve príbeh maliara umeleckého prúdu „Slnečná cesta“ a pozostatok železničnej minulosti chce obec Halič využiť na prilákanie návštevníkov do regiónu Novohrad.

„Do Haliče dnes láka návštevníkov najmä Haličský zámok. Pozornosť si zaslúži aj Csontváryho galéria v prírode. Práve objekt strážneho železničného domčeka nám prišiel ako ďalšia možná zastávka tejto galérie,“ objasnil starosta.

Maliar slnečnej cesty, ako sám seba Tivadar Kosztka Csontváry nazýval, je svetovo uznávaný umelec, ktorého dielo obdivoval dokonca sám Picasso. Patrí medzi najoriginálnejších umelcov konca 19. a začiatku 20. storočia v európskom, ale aj v celosvetovom kontexte.

Vytvoril vlastný maliarsky jazyk, kde hlavnú úlohu zohráva svetlo a „farby slnečnej cesty“. Na zozname slávnych mien je najmä v Maďarsku. Na Slovensku je jeho meno medzi širokou verejnosťou nepoznané a to aj napriek tomu, že sa narodil v Sabinove a značnú časť svojho života pôsobil v Haliči, kde v jednom dome od roku 1884 prevádzkoval 10 rokov lekáreň. Po odchode do Budapešti, kde sa chcel naplno venovať maľovaniu, sa do Haliče vracal pravidelne. Práve na povale lekárne v Haliči uložil svoje cenné diela, ktoré nikdy neplánoval zverejniť ani predať. Po Andym Warholovi majú maliarske diela Tivadara Kosztku Csontváryho najvyššie cenové ohodnotenie pri ich predaji zo všetkých maliarov s koreňmi na Slovensku.

Csontváryho galéria v prírode bola verejnosti sprístupnená v roku 2019 pri príležitosti 100. výročia jeho úmrtia. V týchto dňoch expozíciu rozšírili o ďalšie reprodukcie v zrekonštruovanom železničnom domčeku, ktorý poskytuje návštevníkom, turistom a cykloturistom priestor na oddych, plní funkciu informačného centra a múzea, ktoré približuje históriu niekdajšieho železničného spojenia medzi Lučencom a Haličou. Súčasne je východiskovým bodom pre prechádzku zameranú na oboznámenie sa s dielom Tivadara Kosztku Csontváryho.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #lučenec #múzeum