Nikolaj Feďkovič sa inšpiruje barokom a renesanciou

Výstava Nikolaja Feďkoviča Balada o zvláštnom živote je darčekom k umelcovej sedemdesiatpäťke. Pripomína životný príbeh maliara, ktorý zo svojho ateliéru nikdy nevypustil dielo, s ktorým by nebol absolútne spokojný.

10.06.2020 15:00
20 fedkovic   galeria Uanjela Fedkovic Tarot... Foto:
Nikolaj Feďkovič: Tarot Maska 2
debata

Muž a žena. Dôverné gesto napovedá, že sú manželia. Pred nimi ich tri dcéry a stará matka. Uniforma a elegantné dámske róby hovoria o slávnostnej príležitosti. Ako zo starej rodinnej fotografie zo skupinky dýcha idyla a harmónia. Snímka, ktorá inšpirovala Nikolaja Feďkoviča, ale zvečnila pruskú rodinu v čase, keď sa schyľovalo k prvej svetovej vojne. „Nikdy nevieme, čo nás čaká,“ komentuje obraz Balada o zvláštnom živote Carmen Kováčová. „Ako len nedávno, keď sa svetom valila pandémia,“ pokračuje kurátorka jeho výstavy v kežmarskej Galérii u anjela. Prezývajú ho aristokrat maľby i trubadúr moderných čias. Solitér na výtvarnej scéne, ktorý nikdy nepatril do žiadnej škatuľky, sám svoju tvorbu charakterizuje slovami „moderná ortodoxia“. Na svojich plátnach rozohráva invenčný výtvarník teatro mundi, v ktorom je každý človek hercom na scéne života. Do obrazových príbehov, zaplnených magickými postavami, vkladá symboly, rozpráva ich cez metafory a rád do nich ukladá skryté významy. Z ich deja vystupuje ľudskosť, harmónia a najmä hľadanie človečenstva. Všetko navyše korení láskavým humorom.

Na prvý pohľad je jasné, a nikdy to ani netajil, že inšpiračné zdroje našiel v gotike a holandskej žánrovej maľbe 17. storočia. „Môj obdiv k minulosti nevychádza z toho, že predtým bolo všetko lepšie. Gotika – to boli aj potoky krvi, cholera a strach. Na starých majstroch ma fascinuje pokora, úcta k práci a vzťah k téme, ktorú spracovávali bez zbytočného chvatu. Keď niekto ovláda perfektne remeslo, a ak aj Boh dá, stane sa tvorba umením,“ hovorí Nikolaj Feďkovič. „V mojom veku už viem, že módne veci šité horúcou ihlou veľmi rýchlo pominú a po rokoch sa za ne sám autor, ak má svedomie, bude hanbiť,“ pripomína sedemdesiatpäťročný maliar a grafik.

„Dokonalú znalosť renesančnej a barokovej maľby posúva do nových polôh vďaka inovatívnym a nenapodobiteľným technikám,“ spomína kurátorka. Vo svojej tvorbe zlúčil podľa jej slov hlboké znalosti reštaurátora a maliara. Je aj veľkým obdivovateľom a znalcom kaligrafie. Ornamentálnym písmom „kreslí“ texty rôznych básnikov, aby nimi rozvinul a dotvoril vizuálny príbeh. S bravúrnou istotou maľuje figúry a zátišia, miniatúry i krajinu. „Rád sa vracia k témam, ako sú plavci, staré auta, dámy v roztopašných klobúkoch. Aj keď je mu blízka noblesa dávnych čias, aktuálne a s úsmevom namaľuje dámu s mobilom v ruke,“ opisuje kurátorka.

Výstava Nikolaja Feďkoviča Balada o zvláštnom živote je darčekom k umelcovej sedemdesiatpäťke. A pripomína životný príbeh maliara, ktorý zo svojho ateliéru nikdy nevypustil dielo, s ktorým by nebol absolútne spokojný. Výber obrazov, mapujúcich jeho tvorivé hľadanie od roku 1989 až po súčasnosť, bude v Galérii u anjela v Kežmarku do 17. júna. Pripomína zážitok z koncertu, do prúdu ktorého sa stačí vnoriť a popustiť uzdu predstavivosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #výtvarník #Galéria u anjela #Nikolaj Feďkovič