Bezplatné vstupné do múzea nie je zadarmo

Ministerstvo kultúry v roku 2013 rozhodlo, že každú prvú nedeľu v mesiaci môžu návštevníci vstúpiť do múzeí a galérií, ktoré sú v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti, bezplatne. Tieto kultúrne inštitúcie na bezplatných vstupoch strácajú ročne státisíce eur, ktoré im rezort neplánuje nijako kompenzovať.

11.06.2020 09:00
tabula na pocest petra I., snm, Foto: ,
Slovenské národné múzeum v Bratislave
debata

Voľné vstupy sa týkajú 18 špecializovaných múzeí Slovenského národného múzea po celom Slovensku, Slovenského technického múzea v Košiciach, Múzea SNP v Banskej Bystrici, aj Národnej galérie. "Slovenské národné múzeum sa chýbajúce príjmy za tieto voľné vstupy aspoň čiastočne snažilo kompenzovať príjmami z iných služieb pre návštevníkov,“ uvádza Zuzana Vášáryová, vedúca Centra múzejnej komunikácie SNM. Záujem o voľné vstupy do múzeí SNM raz do mesiaca bol vraj od začiatku veľký. Lenže logika hovorí, že o čo viac bezplatných návštevníkov, o to menej tržieb a menej financií na riadne fungovanie. Navyše tento rok sa k tomu pridali aj straty v dôsledku pandémie, ktoré postihli všetky kultúrne inštitúcie. Vstupné tvorí prevažnú časť príjmov – o to viac prekvapilo znovuzavedenie voľných vstupov po koronakríze. Namieste je otázka, či to nemôže múzeá finančne zlikvidovať.

Samotné ministerstvo kultúry na otázku Pravdy vyčíslilo finančnú stratu v múzeách a galériách v dôsledku bezplatného vstupného na viac ako 600 000 eur, len za minulý rok. Ako bude rezort straty z voľného vstupného múzeám a galériám kompenzovať, aby prežili? "Samozrejme, pre tieto inštitúcie je to komplikovaná situácia, vstupné tvorí časť ich rozpočtu, v SNM je to viac ako 40 percent. Štatutári budú musieť hľadať vnútorné rezervy. Žiadne likvidačné kroky však s určitosťou nehrozia,“ hovorí Zuzana Viciaňová z tlačového odboru ministerstva. Ako dodáva, v tejto komplikovanej situácii spojenej s koronakrízou je každý výpadok príjmov veľmi citeľný – voľné vstupné však ministerstvo považuje za systémové opatrenie, ktoré sa osvedčilo a má podporovať inkluzívnosť a dostupnosť kultúry pre všetkých. "Mrzí nás len, že tento inštitút zneužívali touroperátori, pre ktorých nebol prioritne určený. Zároveň sa v letných mesiacoch dostávali najmä hradné múzeá SNM na (nad) hranicu svojej dennej kapacity a návalom tisícok návštevníkov sa výrazne znižoval ich komfort,“ uzatvára Zuzana Viciaňová.

Znovu zaviesť bezplatné vstupné v čase, keď je kultúra na Slovensku nielen dlhodobo podfinancovaná, ale ďalšiu finančnú ranu jej uštedrila pandémia, vôbec nemusí byť užitočné, hoci je politicky "ľúbivé“. Ak je cieľom sprístupniť kultúru tým, ktorí na to nemajú, v prvom rade musíme mať čo sprístupniť. A chýbajúce peniaze v múzeách a galériách sa nutne odrazia na starostlivosti o zbierkový fond, na postupe modernizácie, alebo na záchrane niektorých chátrajúcich objektov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #múzeá #bezplatný vstup