Našiel sa Banksy, ukradnutý z Bataclanu

Našiel sa na povale vidieckeho domu neďaleko mestečka Tortoreto pri Jadranskom mori v strednom Taliansku. Grafit britského streetartového umelca Banksyho, ktorý zmizol vlani v januári z parížskeho hudobného klubu Bataclan.

14.06.2020 18:00
Italy Recovered Banksy Foto:
Banksyho ukradnutý grafit z parížskeho klubu Bataclan predstavili vyšetrovatelia na tlačovej konferencii v meste L´Aquila.
debata

Maskovaní zlodeji ho odniesli aj s protipožiarnymi dverami, ktoré „odmontovali“ pomocou brúsky. Po sedemnástich mesiacoch pátrania francúzskych a talianskych úradov odhalili dômyselnú skrýšu. Prístup k nej mal podľa polície len majiteľ nehnuteľnosti. Býva v nej však čínska rodina, ktorá o „ukrytom poklade“ vraj nič netušila.

„Motívom krádeže boli pravdepodobne peniaze,“ citovala slová prokurátora Michela Renza agentúra ANSA. Vyšetrovatelia zatiaľ neodhalili, kto dielo ukradol ani ako sa dostalo do Talianska. Preverujú osoby, ktoré mohli byť do celej veci zapojené, ale nikoho podozrivého dosiaľ nemajú. Banksyho nájdený čiernobiely grafit znázorňujúci zahalené smutné dievča ukázali vo štvrtok verejnosti zástupcovia talianskej prokuratúry. Britský umelec, ktorého identita je dodnes obostretá tajomstvom, dielo vytvoril ako spomienku na tragédiu, ktorá sa v klube Bataclan stala v novembri 2015. Pri teroristickom útoku, keď islamskí extrémisti zaútočili počas rockového koncertu americkej kapely Eagles of Death Metal, prišlo vtedy o život 90 ľudí. Išlo o vôbec najkrvavejší z celej série teroristických útokov, ktoré v ten deň zasiahli Paríž. Útočili aj na iných miestach francúzskej metropoly, o život pripravili až 130 ľudí.

Pre Francúzsko je nájdenie diela dobrá správa. „Patrí Bataclanu, patrí všetkým Francúzom,“ citovala slová zástupcu francúzskeho veľvyslanectva v Taliansku Christopha Cengiga agentúra AP. Správa o náleze potešila aj majiteľov hudobného klubu, ktorí pripomenuli, že dielo je poctou obetiam teroristických útokov.

Najnovším dielom, ktoré vytvoril začiatkom júna, vyjadril Banksy odpor proti rasizmu a brutalite. Čiernou postavou so smútočnou dekoráciou a plamienkom zapaľujúcim zástavu USA reagoval na smrť Afroameričana Georgea Floyda počas zásahu belošského policajta. „Najprv som si myslel, že by som mal držať hubu a počúvať v tejto záležitosti černochov. Ale prečo by som to robil? Nie je to ich problém. Je môj. Je to biely problém,“ zveril sa Banksy na instagrame.

Nedlho predtým iným grafitom ďakoval zdravotníkom za ich prácu v období pandémie. V Southamptone sa neďaleko pohotovosti všeobecnej nemocnice objavil obraz, na ktorom sa malý kľačiaci chlapec hrá s figúrkou, čo predstavuje „supersestričku“ s rúškom na tvári. Tvorbou si krátil aj čas, keď kvôli COVID-19 „nesmel z domu“. Aj keď sa zvyčajne venuje pouličnému umeniu, obrázkami vyzdobil aj vlastnú kúpeľňu a toaletu. Je na nich napríklad krysa, ktorá vyzerá, akoby sa pošmykla na rolke toaletného papiera. V zrkadle sa zas odráža ďalšia, pričom si červeným rúžom odškrtáva dni strávené v karanténe. „Vždy, keď si myslím, že som vytvoril niečo aspoň trochu originálne, zistím, že to už robil Blek Le Rat (francúzsky streetartový umelec – pozn. red.). Ibaže on to robil o dvadsať rokov skôr, ako ja,“ vyjadril sa údajne Banksy. V Londýne žijúci jeden z najoriginál­nejších umelcov súčasnosti pochádza z bristolskej undergroundovej scény. Najväčší rozruch vyvolal na aukcii v londýnskej galérii Sotheby's v októbri 2018. Jeho dielo Dievča s červeným balónikom, ktoré vydražili za viac ako milión libier (viac ako 1,11 milióna eur), sa po poslednom údere dražobného kladivka samo zničilo v skartovačke.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Banksy #Bataclan #grafit #street art