Výstava čas sluhov predstavuje diela z čias minulého režimu

Nitrianska galéria prináša otvorený a sebakritický pohľad do svojich zbierok, z ktorých bola veľká časť zoskupená v období, príznačne nazvanom kurátormi ako Čas sluhov.

15.06.2020 10:27
cas sluhov Foto:
Výstava Čas sluhov predstaví diela z doby minulého režimu.
debata

Nitrianska galéria pripravuje výstavu, ktorá priblíži jej zbierkovú činnosť v 70., 80. a 90. rokoch minulého storočia. V reprezentačných sálach bude sprístupnená od 19. júna.

Výstava prinesie otvorený a sebakritický pohľad galérie do svojich zbierok, z ktorých bola veľká časť zoskupená predovšetkým v období socializmu. Teda v čase, pre ktorý je podľa kurátorov Ľudmily Kasaj-Poláčkovej a Adriána Kobetiča vhodný zvolený názov výstavy, teda Čas sluhov. S dávkou irónie priblíži systém zbierkotvornej činnosti galérie v 70., 80. a 90. rokoch minulého storočia, informovala Nitrianska galéria.

Podľa organizátorov sa výstava bude snažiť zdokumentovať niekoľko ciest získavania diel do fondu galérie. Tieto cesty, rovnako ako samotné diela, často balansujú na hraniciach absurdity, príznačnej pre kultúrnu prax minulého režimu, skonštatovali kurátori. Ako pripomenuli, návštevníci uvidia na výstave diela takmer troch desiatok autorov.

Čas sluhov nepatrí k tradičnej prehliadke diel zo zbierok, nie je ani výstavou v pravom slova zmysle. Expozícia pracuje s osobným vkusom návštevníka, jeho úsudkom a poznaním i poznávaním historického kontextu. Zároveň ide o kurátorský návod ako (s)poznať vystavené „nevystaviteľné umenie“ 70., 80. a sčasti 90. rokov 20. storočia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nitrianska galéria