V Prešove vystavujú výnimočné umelecké diela

V Krajskom múzeu (KM) v Prešove môžu návštevníci vidieť výnimočné umelecké diela, z ktorých väčšina pochádza z obdobia na prelome 19. a 20.storočia na výstave pod názvom Belle époque – Umenie okolo roku 1900.

15.06.2020 12:48
debata
Plagát k výstave Belle époque (Krásne časy) Foto: Krajské múzeum v Prešove
belle epoque - plagat Plagát k výstave Belle époque (Krásne časy)

„Termín Belle époque (Krásne časy) charakterizuje práve toto obdobie, kedy došlo k prudkému rozvoju umenia, vedy a priemyslu,“ uviedol Rastislav Žitný s tým, že výstava je unikátna aj v tom, že viaceré predmety neboli ešte nikdy prezentované. Výstava pod názvom Belle époque – Umenie okolo roku 1900 prezentuje rozmanité aspekty dobového umenia a umeleckého remesla, kde secesný sloh, aj keď dominantný, nebol jediným spôsobom vyjadrenia sa. Viacero textovo-obrazových infopanelov priblíži návštevníkovi rôzne kultúrno-historické fenomény, ktoré sú s touto epochou nerozlučne späté.

„Vystavujeme aj ukážky akademickej a luministickej maľby a umelecko-remeselné predmety eklektického charakteru. Návštevník tu uvidí obrazy, sochy, porcelán, úžitkové predmety z kovu, ale aj knihy, svietidlá, módne listy, pohľadnice, fotografie či kachlice,“ priblížil riaditeľ Krajského múzea v Prešove Ľuboš Olejník.

Niektoré z prezentovaných fenoménov tejto doby sa podľa kurátora výstavy Jozefa Ridillu javia byť v príkrom kontraste k Belle époque, ktorá je v povedomí ľudí vnímaná ako idylická doba plná pokoja a krásy. „Touto miestami znepokojujúcou konfrontáciou chceme upozorniť našich návštevníkov na paradoxy doby a jej odvrátené stránky a pripomenúť kultúru spoločnosti vo všeobecnosti ako zložitý mechanizmus,“ vysvetlil Jozef Ridilla, historik umenia Krajského múzea v Prešove. 83 vystavených exponátov pochádza zo zbierok Krajského múzea v Prešove, Šarišskej galérie v Prešove, Východoslovenskej galérie v Košiciach a zo súkromných majetkov. K najvzácnejším maľbám patria dve zo súkromnej zbierky – Skupinový portrét v záhrade od prešovského maliara Maxa Kurtha (1899), Leto pri jazere – takisto od Prešovčana Teodora Zemplényiho (1914) a jedna maľba z majetku Krajského múzea v Prešove – Dvojportrét s margarétou (1892), ktorej autorom je priekopník uhorskej secesie Aladár Kriesch. „Zvlášť šarišské publikum určite osloví olejomaľba Promenáda od Ernesta Rákošiho (1910) z Východoslovenskej galérie v Košiciach alebo takmer minimalistická Krajina z Jarovníc od Mikuláša Jordána (pred 1921), ktorú zakúpila Šarišská galéria v Prešove,“ dodal Ridilla.

Na príprave výstavy spolupracovalo viacero odborných pracovníkov z múzea v Kežmarku, z Novohradského múzea a galérie v Lučenci, Magyar nemzeti múzea v Budapešti, z Vysokej školy múzických umení v Bratislave a zo Slovenského národného múzea – Múzea kultúry Maďarov na Slovensku. Výstava potrvá do 13. septembra.

debata chyba
Viac na túto tému: #Krajské múzeum v Prešove