Archeológa podvodníka prezradila chyba v latinčine

Španielsky súd potrestal archeológa, ktorý falšoval nálezy, aby podporil dojem o dlhšej tradícii baskickej kultúry. Eliseo Gil sa svojimi podvrhmi snažil presvedčiť kolegov, že písaná baskičtina vznikla o niekoľko storočí skôr, ako sa predpokladalo. Súd mu uložil trest dva roky a tri mesiace väzenia, napísal britský denník The Guardian.

16.06.2020 06:00
Vittoria Foto:
Baskické mesto Vitoria, neďaleko ktorého robil vykopávky podvodnícky archeológ.
debata

Podivuhodný príbeh vedeckého podvodu sa začal odvíjať v roku 2006 – vtedy Gil, archeológ vedúci vykopávky v rímskom osídlení pri baskickom meste Vitoria v severnom Španielsku, prezentoval niekoľko prekvapujúcich nálezov. Ako o ňom napísal Mike Elkin v časopise Archaeology, ktorý vydáva Americký archeologický inštitút, z Gila sa ihneď stala celebrita. Archeológ bol denne prítomný v španielskych médiách. Jeden z titulkov vtedy znel: „Objav týchto rozmerov sa objaví raz za dve generácie.“ Na sérii tlačových konferencií v jeho domovskom meste Gil oznámil nález niekoľkých keramických črepov a iných artefaktov z približne 3. storočia n. l. s pozoruhodnými nápismi. To malo podľa neho dokazovať, že písaná baskičtina existovala už v 3. storočí – pričom dovtedy sa najstarší baskický text dal vystopovať až v roku 1040. Na niektorých premetoch sa navyše vyskytovali rytiny scén zo života Ježiša Krista, čo by poukazovalo na význam Baskicka už v prvých storočiach nášho letopočtu. Objavy by osadu Veleia zmenili z mesta na periférii Rímskej ríše na kultúrnu križovatku a znamenalo by to revolúciu v našom chápaní celého starovekého mediteránneho regiónu. Sám Gil vtedy tvrdil, že kvôli nálezom sa budú musieť prepísať učebnice histórie.

Už o dva roky však experti začali pravosť nálezov spochybňovať. Z analýz vyplynulo, že nápisy odkazujú na neexistujúce mená božstiev či na francúzskeho filozofa Reného Descarta, ktorý žil až v 17. storočí. Podozrivá bola tiež skratka RIP na scéne ukrižovania, ktorá by spochybnila Kristovo zmŕtvychvstanie a božskosť. A čudné bolo aj to, že prvé písmeno v mene rímskeho boha Jupitera bolo J a nie I – hoci v latinčine písmeno J neexistuje. „Buď ide o žart, alebo o podvod. Ako je možné, že niečo také sa mohlo brať tak dlho vážne?“ povedal vtedy historik Martín Almagro, špecialista na toto obdobie.

Súd prišiel k záveru, že Gil a jeho spolupracovník Rubén Cerdán s nálezmi zámerne manipulovali a rytiny, ktoré mali vytvárať dojem o existujúcom písme, vytvárali sami. Cerdán dostal trest 15 mesiacov a obaja archeológovia majú ešte zaplatiť pokutu 12 500 eur. V španielskom systéme sú však tresty v tejto dĺžke podmienečné, takže odsúdení zrejme za mreže nepôjdu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #archeológia