Holandský detektív získal stopu ku kradnutému van Goghovi

Cenný obraz Vincenta van Gogha s názvom Jarná záhrada zmizol z múzea v holandskom Larene koncom marca. Dôležitou stopou v pátraní by sa mohli stať fotografie, ktoré teraz zverejnil súkromný vyšetrovateľ.

20.06.2020 16:00
van Gogh Foto:
Plátno Jarná záhrada Vincenta van Gogha.
debata

Podľa Arthura Branda, ktorý sa špecializuje na vyhľadávanie kradnutého umenia, sú snímky dôkazom, že zlodeji zatiaľ obraz v hodnote okolo šesť miliónov eur nezničili, napísal server BBC.

Na jednej snímke leží obraz vedľa výtlačku deníka The New York Times z 30. mája. Na fotografii je tiež kniha, ktorá pojednáva o krádeži dvoch van Goghových obrazov z múzea v Amsterodame v roku 2002. Na inom zábere je vidieť zadníá strana maľby so štítkom, ktorý nesie maliarovo meno a názov obrazu vo flámčine.

„Niekedy v prípade krádeže umenia zlodeji znervóznejú, keď sa nedokážu diela zbaviť alebo majú podozrenie, že im je polícia na stope, a potom ho zničia,“ povedal Brand agentúre AP. Podľa neho býva pre páchateľov často frustrujúce, že nedokážu ukradnutý obraz predať.

„Tieto fotografie ukazujú, že máme čo do činenia s profesionálmi. Tá maľba stále existuje,“ dodal.

Dielo z roku 1884 zobrazuje ženu vo farskej záhrade v holandskom meste Nuenen, ktoré dnes leží na predmestí Eindhovenu na juhu krajiny. Van Gogh tam býval s rodičmi, jeho otec na fare pôsobil ako pastor. Obraz múzeum Singer Laren vystavovalo vďaka výpožičke z múzea v Groningene. Zlodeji podľa polície prenikli do múzea pomerne nevyberane – pred svitaním rozbili sklenené dvere a než policajti zareagovali na signál poplašného zariadenia, stačili ujsť.
debata chyba
Viac na túto tému: #van gogh #krádež obrazov