V Bratislave vystavia najväčší zlatý poklad sveta - poklad Inkov

Poklad Inkov prvý raz opustil Južnú Ameriku a vydal sa z Peru na cestu do Európy. Odo dneška ho môžu obdivovať návštevníci vo výstavných priestoroch Bratislavského hradu.

24.06.2020 07:00
30 inkovia figurina Foto:
Poklad Inkov prvý raz opustil Južnú Ameriku.
debata (9)

Viac ako dvetisíc rokov staré korunovačné klenoty priviezli za prísnych bezpečnostných opatrení, v sprievode policajných áut a mnohopočetnej ochranky.

Návštevníci na vlastné oči uvidia vzácne predmety, ktoré odrážajú históriu civilizácie starej viac než 2000 rokov a jej bohov. Viac než sto originálnych artefaktov z Peru, vrátane skutočného zlatého pokladu mocnej ríše Inkov, ich korunovačné klenoty, koruny vládcov, rituálne predmety vyrobené dvesto rokov pred naším letopočtom, ako zlaté ruky v nadživotnej veľkosti alebo obrovské náhrdelníky, ktoré nosili kňazi počas obradov, ale aj zbrane, nádoby či šperky. Najväčší zlatý poklad sveta je cenný pre svoju historickú hodnotu, ale aj pre cenu samotného zlata, z ktorého sú pamiatky vyrobené.

Strašidelné nádoby

Medzi nimi je rituálna pohrebná maska, zdobená smaragdmi, symbolizujúcimi nesmrteľnosť. Váži takmer dva kilogramy a má nevyčísliteľnú duchovnú hodnotu, jej peňažnú hodnotu odborníci odhadujú rádovo v miliónoch dolárov. Pozornosť návštevníkov určite upúta kráľovská štandarda – ozdobná tyč na zavesenie vlajky ako najväčší exponát výstavy. Najstaršími exponátmi sú keramická opica a strašidelné nádoby, pochádzajúce z kultúry rozvíjajúcej sa v rokoch 1200 – 500 pred n.l.

Inkovia o svoje poklady dbali, aj preto sú... Foto: JVS
30 inkovia zalte ruky Inkovia o svoje poklady dbali, aj preto sú mimoriadne zachovalé.

Veľkosť zlatého pokladu ohromila aj španielskych dobyvateľov, žiaľ, mnohé zo vzácnych predmetov roztavili. Inkovia sa o svoje poklady vzorne starali, takže mnohé sú aj dnes v dobrom stave.

Prechádzka ríšou Inkov

Výstava prevedie návštevníkov celou históriou osídľovania amerického kontinentu, vrátane dobrodružných plavieb španielskych kolonizátorov. Spoznajú bájne mesto Machu Picchu na veľkom modeli, uvidia zlatý trón samotného vládcu Inkov alebo kópiu Slnečnej brány od jazera Titicaca. Vďaka 3D zóne s virtuálnou realitou sa návštevníci po ríši Inkov doslova prejdú.

Deti na Detskom chodníku môžu plniť rôzne úlohy a na konci nájdu svoj vlastný poklad a študenti sa môžu zapojiť do vedomostného kvízu s témami o histórii celého amerického kontinentu.

Na výstave sa podieľa SNM – Historické múzeum a české Národné múzeum, usporiadateľom je spoločnosť JVS.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #bratislavský hrad #poklad #Inkovia