Obrazy a plastiky šteklia vtipom

Ľúbi, neľúbi, ľúbi... Dlhovlasá okaňa ale netrhá okvetné lístky margaréty, ale panôžky koronavírusu. Inej červenej "potvorke“ smutne sa pozerajúcej cez okno prikazuje chlapík - zostaň doma! Smiech cez slzy, dalo by sa povedať s Gogoľom pri pohľade na najnovšie počítačové grafiky Fera Liptáka.

29.06.2020 09:00
Fero Liptak Foto:
Fero Lipták: Akrobati
debata

Aj jeho inšpirovala neveselá realita, ktorá nedávno uväznila všetkých medzi štyrmi stenami. Aby v čase, keď sa možno trochu nadýchnuť, rozveselil. Veľa prezradí vo víťaznom geste zodvihnutá ruka dreveného jazdca na dvoch kolesách s trikolórou na "drese“. Komu by ešte nebolo všetko jasné, osvieti názov: Fagan – Sagan. Kolieska namiesto plutiev a periskop odkazujúci na ponorku dotvárajú drevené telo Parnej veľryby. Aj hrdinovia plastík Juraja Čuteka šíria dobrú náladu. Vedú tichý dialóg s obrazmi výtvarníka takpovediac rovnakej krvnej skupiny na výstave Dobré správy v kežmarskej Galérii u anjela.

Nevystavujú spolu po prvý raz. Diela Fera Liptáka a Juraja Čuteka sa už stretli na výstavách v Paríži, Bratislave i na chalupe v Lišňove. V meste pod končiarmi Vysokých Tatier ich ale nezviedol dohromady zámer, ale tri mesiace zatvorené dvere galérií, ktoré poriadne zasiahli do pôvodných plánov. Vôbec im to neprekážalo, naopak, obaja sa vraj potešili. Ich veci sa jednoducho hodia k sebe a potvrdzujú to aj ohlasy návštevníkov. "Rovnaká vlnová dĺžka, chlapčenský humor a snívanie. Paralely a súvislosti oboch autorov sú zjavné. Obaja si plnia svoje sny. Nestrácajú chuť hrať sa, zabávať a smiať sa,“ hovorí galeristka a kurátorka výstavy Carmen Kováčová.

Juraj Čutek: Anjel Foto: GALÉRIA U ANJELA
Juraj Cutek- Juraj Čutek: Anjel

"Bez nápadu je zbytočné maľovať,“ prízvukuje Fero Lipták, ktorého fascinujú úplne bežné a jednoduché veci a situácie. Rád s úsmevom pridáva, že na jeho obrázkoch si kunsthistorici zuby nevylámu. "Najlepšie sú tie, ktoré vznikajú akoby mimo mňa. Tie, nad ktorými veľa špekulujem, sú vydreté. A najhoršie,“ pridáva popredný slovenská scénograf a a výtvarník. Jeho postavičky s hlavou v podobe hrče s výrazným nosom a očami – gombičkami sa usmievajú nevinne aj potmehúdsky. Ich končatiny akoby ani nemali kosti. Jeho štylizovaní ľudkovia, ktorí "smrdia človečinou“, rozprávajú príbehy – niekedy vymyslené, inokedy bežne zažité – plné láskavého humoru. Majú navyše čarovné a nesmierne vtipné pointy, súvisiace s textom v obrázku a názvom. "Drevo má nádhernú vôňu, energiu a krásny vzhľad. Väčšinou si vyberám drevá zo stromov, ktoré sú ranené alebo už nerastú a nedávajú svetu kyslík,“ hovorí Juraj Čutek. Plastiky komponuje z dreva a rôznych "vyhodených“ kovových predmetov, pričom starým veciach dáva nové významy. "Môj dedo bol absolventom viedenskej technickej priemyslovky ešte za Rakúsko-Uhorska. V žilinskej župe zavádzal elektrinu, bol vynálezca a domáci kutil. Mal krásnu dielničku, v ktorej som rád pobudol. Asi tam má korene môj vzťah k vynálezcom a k 19. storočiu, keď zažiarili najviac,“ vysvetľuje. Rady svojich sôch vynálezcov rozšíril tentoraz o postavu Jozefa Maximiliána Petzvala, matematika, fyzika a zakladateľa modernej optiky. Jeho postavička sústredene hľadí do optického prístroja, ktorý sám skonštruoval.

Obrazy Fera Liptáka a sochy Juraja Čuteka unášajú divákov do sveta nespútanej fantázie a priťahujú do výstavných siení aj tých, čo sa im zvyčajne naširoko vyhýbajú. Hrať sa na objavovanie, zavŕšené úsmevom, možno v kežmarskej Galérii u anjela do 8. septembra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Fero Lipták