Kameramani vystavujú fotografie

Filmová a televízna fakulta Vysokej školy múzických umení (FTF VŠMU) v Bratislave oslavuje tento rok 30. výročie svojho vzniku. Pripomenie si ho aj výstavou fotografií ateliéru kameramanskej tvorby v Stredoeurópskom dome fotografie od 3. júla do 2. augusta.

03.07.2020 10:30
VSMU  vystava Foto Martin Kollar Foto:
Výstavu Ateliéru kameramanskej tvorby otvorili 3. júla v priestoroch Stredoeurópskeho domu fotografie na Prepoštskej ulici v Bratislave.
debata

Tri dekády Filmovej a televíznej fakulty Vysokej školy múzických umení bude pripomínať výstava s názvom Katedra kamery VŠMU. Fotografická výstava Ateliéru kameramanskej tvorby predstavuje tvorbu poslucháčov, práce, ktoré vznikli na pôde ateliéru za uplynulých 15 rokov.

„Ateliér patrí medzi najstaršie na fakulte, založil ho popredný slovenský kameraman Stanislav Szomolány v roku 1990, keď filmová a televízna fakulta vznikla,“ povedal Peter Gašparík, PR manažér fakulty. Tvorba fotografických kompozícií je prirodzenou súčasťou výuky adeptov kameramanskej profesie vo viacerých tvorivých predmetoch.

„Vystavené práce predstavujú dokumentárnu a reportážnu tvorbu, fotografický portrét, kompozície zátiší, experiment, dobové techniky a reklamnú tvorbu aktuálnych študentov i absolventov ateliéru,“ dodal Gašparík.

Mnohí z vystavujúcich autorov sú v súčasnosti už laureátmi významných kameramanských, ale aj fotografických ocenení doma i v zahraničí. Patria medzi nich napríklad Martin Kollár, Juraj Chlpík, Juraj Mravec, Timotej Križka, Lukáš Teren či Denisa Buranová. Kurátorom výstavy je Štefan Komorný, kameraman, fotograf a jeden z pedagógov ateliéru.

Prvú súhrnnú a prierezovú výstavu Ateliéru kameramanskej tvorby Filmovej a televíznej fakulty Vysokej školy múzických umení vystavuje Stredoeurópsky dom fotografie na Prepoštskej ulici 4 v Bratislave.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #VŠMU