Prešovský kraj dá na pamiatky milión eur

Sumou jeden milión eur podporí Prešovský samosprávny kraj 18 projektov zameraných na obnovu kultúrnych pamiatok UNESCO a národných kultúrnych pamiatok na svojom území.

16.07.2020 17:51
kastiel grosserovcov krizova ves Foto:
Kaštieľ Grosserovcov v Krížovej Vsi obnovia z dotačných peňazí kraja.
debata

Deklaroval to svojím podpisom vo štvrtok predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský a úspešní žiadatelia o dotáciu v rámci Výzvy pre región.

V druhom programe na kraj príšlo 28 žiadostí o poskytnutie dotácie, spolu v hodnote vyše 2,6 milióna eur. Od samosprávy pritom žiadatelia požadujú viac než 1,2 milióna eur. Po formálnej stránke však splnilo kritériá len 18 z celkového počtu žiadostí v celkovej výške jeden milión eur. Dotácie pridelili žiadateľom krajskí poslanci na poslednom júnovom zastupiteľstve. Aj keď pre koronakrízu chceli dotačné programy stopnúť, napokon sme sa ich rozhodli ponechať. O podporených projektoch rozhodla odborná komisia.

Za dotačné peniaze sa napríklad zrekonštruuje zvonica v Kežmarku, zreštauruje sa bočný oltár v Konkatedrále sv. Mikuláša v Prešove a tiež sa dokončí rekonštrukcia Kaštieľa v Krížovej Vsi. Okrem toho sa zrekonštruuje strecha a obnoví fasáda na kostoloch viacerých farností v kraji.

Najvyššiu dotáciu vo výške viac ako 133 000 eur získal Východný dištrikt Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku na rekonštrukciu budovy na Baštovej ulici v Prešove.

„Chceme pokračovať v druhej etape Diakonického domova Elim, ktorý tam momentálne zriaďujeme a pripravujeme celú budovu. Slúžiť bude pre 37 klientov. Čakajú nás ešte dve etapy rekonštrukcie, keďže dotácia nepokryje celé výdavky. Celkovo potrebujeme 1,6 milióna eur,“ uviedol evanjelický dištriktuálny biskup Peter Mihoč.

Sumu takmer 34 000 eur získalo mesto Levoča na vypracovanie architektonickej štúdie a projektovej dokumentácie na účel obnovy meštianskeho domu na Námestí Majstra Pavla v Levoči.

„Tento objekt v súčasnosti slúži ako galéria mesta. Teraz ideme opravovať zadný trakt objektu, ktorý využijeme na bývanie, servisné stredisko, plánujeme tam zriadiť aj regionálnu informačnú kanceláriu,“ povedal primátor Levoče Miroslav Vilkovský.

V rámci Výzvy pre región 2020 bolo celkovo alokovaných 3,2 milióna eur. Pre tri programy na podporu cyklodopravy a cykloturizmu, podporu obnovy kultúrnych pamiatok UNESCO a národných kultúrnych pamiatok a podporu výstavby a rekonštrukcie športovísk v PSK bolo vyčlenených v rámci výzvy po jednom milióne eur. Na program podpory zvýšenia kvality v sociálnych službách a paliatívnej zdravotnej starostlivosti bolo vyčlenených 200 000 eur.
debata chyba
Viac na túto tému: #Prešovský kraj #podpora kultúry