Naučte sa tradičné remeslá vo Vihorlatskom múzeu

Vihorlatské múzeum v Humennom začne v nedeľu 19. júla svoj letný zážitkový program v skanzene pod názvom Cyklus tvorivých dielní tradičných remesiel pre verejnosť Oživené remeslá. Počas piatich nedieľ budú prezentovať tradičné remeslá, ktoré stáli na počiatku rozvoja ľudovej remeselnej a umeleckej tvorivosti.

19.07.2020 05:00
vihorlatske muzeum  kastiel Foto:
Vihorlatské múzeum v Humennom, kaštieľ
debata

Múzeum a regionálni nositelia tradičnej remeselnej kultúry budú predstavovať kováčstvo, remenárstvo, spracovanie slamy, výrobu šindľov a tradičných strešných krytín, tkanie na krosienkach, plstenie, tokárstvo, stolárstvo a podmaľbu na sklo.

Súčasťou programu od 14.00 h do 18.00 h budú ukážky tradičných remeselných postupov, výrobných nástrojov a výrobkov, tematické výstavy a sprievodný program. V areáli skanzenu má verejnosť možnosť vyskúšať si jednotlivé remeselné techniky v rámci tvorivých dielní a oboznámiť sa s jednotlivými remeslami prostredníctvom prehliadky skanzenu, spresnila.

Na prvú nedeľu v rámci cyklu naplánovali kováčstvo a rekreačnú jazdu na koni ako vzor využitia tradičnej remeselnej techniky nachádzajúcej svoje miesto aj v súčasnom modernom svete. Ako Fedičová pripomenula, kováčske remeslo prezentuje v prostredí expozície ľudovej architektúry a bývania múzea pôvodná funkčná kováčska dielňa z Nechválovej Polianky. Interiér zrubovej stavby s prístreškom a podlahou z udupanej hliny tvoria ohnisko s kováčskym mechom, kovadlina, rôzne typy kladív, klieští, vybíjakov a kováčskych výrobkov.

Uvedený cyklus tvorivých dielní tradičných remesiel bude trvať počas nedieľ do 30. augusta.
debata chyba
Viac na túto tému: #vihorlatské múzeum