Prešov chystá fotografickú jeseň s Janom Saudkom

V Prešove sa na jeseň chystá výstava fotografií Jana Saudka Life k jeho 85. narodeninám. Fotograf sa narodil 13. mája 1935 v Prahe. Bude to jeho premiéra na východe Slovenska. O podujatí nám porozprával producent Milosh Harajda.

27.07.2020 13:00
lips Jan Saudek Foto:
Saudkova fotografia Lips.
debata
Milosh Harajda  producent výstavy fotografií... Foto: Archív Milosha Harajdu.
Milosh Harajda producent výstavy Milosh Harajda producent výstavy fotografií Jana Saudka v Prešove.

Výstava Jan Saudek: Life je plánovaná pri príležitosti fotografovho životného jubilea v spolupráci s PKO a bude jeho prvou výstavou v Prešove. Kde konkrétne bude vystavovať a aká to bude veľká kolekcia?

Výstavu koncipujeme na mieru galérie Caraffova väznica, ktorá bola postavená v rokoch 1504 – 1509 a dnes je sídlom Mestskej galérie Caraffka. Diela vyberáme spoločne s Pavlínou Saudkovou, s ohľadom na to, že výstavu budú (aj) vďaka kultúrnym poukazom navštevovať najmä žiaci a študenti základných a stredných škôl. Obsah výstavy sa bude zaoberať najmä tematikou rodičovstva, slobody, ale i vojnových konfliktov. Diváci sa môžu tešiť na približne 40 autorových diel.

Život, fotografia, na ktorej je Jan Saudek so... Foto: Jan Saudek
LIFE Jan Saudek Život, fotografia, na ktorej je Jan Saudek so svojím synom.

Výstava má priblížiť Saudkov život, ktorý je plný rôznych dramatických chvíľ. Rodiny sa dotkol aj holokaust. Prejavila sa táto životná skúsenosť aj v umelcovej tvorbe? Uvidia ju aj návštevníci tejto výstavy?

Kľúčovou fotografiou výstavy je Janov autoportrét nazvaný Život zo 60. rokov. Autor na nej drží v náručí svojho novorodeného syna a na túto snímku bude nadväzovať prevažná časť výstavy. Diváci spoznajú Jana Saudka z iného uhla, ako ho prezentujú bulvárne médiá. Portrét jeho otca so židovskou hviezdou, či fotografia Čas, ktorú Jan Saudek zachytil medzi náhrobnými kameňmi cintorína, vyzýva divákov na tichú úvahu o mieri.

Chystá sa Jan Saudek aj osobne na vernisáž? Potešil sa tejto príležitosti?

Celý náš produkčný tím sa s Janom Saudkom stretol minulý týždeň v Prahe v jeho ateliéri a zatiaľ všetko nasvedčuje tomu, že vernisáž poctí svojou prítomnosťou.

Fotografia Valerie od Jana Saudka. Foto: Jan Saudek
valerie foto jana saudka Fotografia Valerie od Jana Saudka.

Ste producentom výstavy – poznáte sa s umelcom osobne?

Tvorbu Jana Saudka sledujem prakticky od detstva a po prvýkrát som videl jeho fotografie v Prahe ešte ako tínedžer. Osobne sme sa po prvýkrát stretli pred piatimi rokmi v DSC Gallery, kde nás zoznámila Olga Trčková, no dialóg o výstave sme s jeho manželkou Pavlínou viedli až koncom minulého roka. Janov životný nadhľad a jeho priamy otvorený dialóg je v mnohých smeroch fascinujúci a verím, že jeho životné skúsenosti budú rezonovať aj v sálach Caraffovej väznice.

Vyberali ste diela na expozíciu aj spoločne?

Výber diel je vždy synergiou pohľadu umelca, jeho agenta, producenta a najmä hostiacej inštitúcie – prešovského PKO. Osobne ma veľmi teší, že sa na projekte bude podieľať aj prešovský start up POSLAT.sk, ktorý nám vyhodnotí najlepšiu, najbezpečnejšiu a zároveň aj najlacnejšiu formu prepravy diel. Práve umenie má silu spojiť rôzne komunity. Napriek tomu, že náš produkčný tím sídli v Prahe, chceme začleniť do procesu aj komunitu z Prešova. Svetelný dizajn s nami konzultuje Laura Murguía, mexická architektka žijúca v Prešove, grafickú a vizuálnu stránku zastrešuje mladý talent Ronald Steiniger.

Producent výstavy Milosh Harajda a fotograf... Foto: Archív Milosha Harajdu.
MILOSH Harajda a JAN Saudek Producent výstavy Milosh Harajda a fotograf Jan Saudek.

Ktoré zo Saudkových diel obľubujete a ktoré z nich budú aj na tejto výstave?

Veľmi ma prekvapilo, keď som sa dozvedel, že vydavateľstvo Taschen v minulosti publikovalo umelcovu monografiu, čím pána Saudka zaradili medzi medzinárodné ikony ako Helmut Newton, David Hockney, či David LaChapelle. Mojimi favoritmi sú fotografie 1968, Coca Cola, Řekni, kde ty kytky jsou, Příběh jedné lásky, Čas, Slíbám ti slzy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fotografie #Prešov #výstava #Jan Saudek