Banskoštiavnickí múzejníci chcú poctivý a citlivý výber riaditeľa SBM

Výzvu na zabezpečenie transparentnosti pripravovaného výberového konania na pozíciu riaditeľa Slovenského banského múzea (SBM) v Banskej Štiavnici zaslalo v týchto dňoch ministrovi životného prostredia Jánovi Budajovi dvadsaťpäť odborných pracovníkov múzeí a galérii v Banskej Štiavnici, ako aj ďalší pracovníci kultúry a umenia zo Slovenska.

03.08.2020 07:00
BMP - NAUCNA GEOLOGICKA EXPOZICIA - Foto c Luzina Foto:
Banské múzeum v prírode sa nachádza v malebnom údolí pod tajchom Klinger na okraji mesta Banská Štiavnica.
debata

„Apelujeme na Vás, aby ste v súvislosti s prípravou výberového konania venovali zvýšenú pozornosť tomu, aby prebehlo transparentne, s jasne nastavenými a zverejnenými odbornými kritériami výberu a posudzovania uchádzačov, a aby bolo zaštítené nezávislou a odbornou komisiou,“ píše sa v úvode výzvy.

Podľa signatárov je SBM multidisciplinárnym múzeom, ktoré si aktuálne pripomína 120. výročie založenia. Od roku 1999 je v zriaďovateľskej pôsobnosti Ministerstva životného prostredia SR.

Ministerstvo však podľa signatárov venovalo tejto významnej inštitúcii, ktorá spravuje unikátny zbierkový fond jedinečne reprezentujúci nielen slovenské baníctvo, ale aj banskú kultúru širšieho stredoeurópskeho regiónu, iba okrajovú pozornosť. „Zapríčinilo to nielen slabé napredovanie múzea, ale aj jeho zaostávanie v mnohých dôležitých segmentoch činnosti,“ uvádzajú.

Výnimočnosť múzea umocňuje aj jeho umiestnenie v technických a umelecko-historických pamiatkovo chránených objektoch.

Iniciátori výzvy sa domnievajú, že toto výnimočné múzeum stagnuje, personálne eroduje a hibernuje. Chýbajú mu špecialisti na históriu baníctva, staršiu históriu, umeleckú históriu, numizmatiku, industriálnu archeológiu a súčasné umenie. „Absentuje podpora edičnej činnosti, múzeum prešľapuje na mieste aj z hľadiska výskumu – chýbajú mu financie, experti aj vedecká rada,“ konštatujú. Je preto podľa nich mimoriadne dôležité, aby nový riaditeľ v konštruktívnom dialógu so svojim zriaďovateľom inicioval zásadné štrukturálne zmeny charakteru múzea a spoločne jasne nanovo zadefinovali jeho poslanie a perspektívy.

V závere vyzývajú ministra k otvorenej diskusii o smerovaní SBM. „Sme presvedčení, že na umožnenie potrebných zmien je nutné sprehľadnenie a optimalizovanie rozpočtovania SBM tak, aby zriaďovateľ adekvátne podporil všetky podstatné zložky činnosti múzea.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #banská štiavnica #Slovenské banské múzeum