Zberateľ Enrico Minisini: Fellini patrí všetkým

V Slovenskom národnom múzeu v Bratislave nedávno v spolupráci s Talianskym kultúrnym inštitútom otvorili výstavu Fellini a sladký život Talianska. Filmové plagáty zo zbierky Enrica Minisiniho sú unikátnym dokumentom doby, ktorá sa stala zlatou érou talianskeho filmu. Na otvorenie výstavy pricestoval zberateľ osobne, po piatich mesiacoch izolácie v rodnom Taliansku.

04.08.2020 05:00
20 Enrico Minisini v Bratislave Foto:
Zberateľ Enrico Minisini.
debata

Aká bohatá je vaša zbierka? Na výstave možno vidieť iba jej časť.

Neviem presne, koľko kusov obsahuje moja zbierka, nikdy som to nepočítal. A stále do nej pribúdajú nové veci. Zbieram tento materiál asi 25 rokov.

Prečo, čo vás priviedlo k takejto nezvyčajnej záľube?

Zbierka sa zrodila z mojej vášne pre kinematografiu, pamätám si obdobie môjho detstva, keď som s rodičmi chodil do kina a sledoval všetky tie kreslené filmy a neskôr aj iné. Keď som dospel, zrazu som mal pocit, že by som si chcel zachovať na tie časy pamiatku, mať hmatateľnú stopu toho, čo som videl a spoznal. A tak som postupne začal zbierať všetok materiál, ktorý sa týka kinematografie.

Vďaka čomu sa výstava Fellini a sladký život Talianska ocitla práve na Slovensku?

Nie je to prvá výstava z mojej zbierky, ktorá prišla do Bratislavy. Pred dvoma rokmi sme v spolupráci s Talianskym kultúrnym inštitútom urobili výstavu v Univerzitnej knižnici, ktorá sa volala Veľká filmová žranica a bola venovaná filmovým plagátom s témou jedla. Tie sa ocitli najprv na výstave Expo, kde ich našiel Marco Gerbi z Talianskeho kultúrneho inštitútu v Bratislave. Tak sa začala naša spolupráca.

Táto výstava je venovaná storočnici Felliniho a zároveň sladkému životu Talianska. Vy ste však povedali, že Fellini nikdy nezobrazoval skutočný život v Taliansku, že vytvoril svoj vlastný svet.

Fellini je absolútne jedinečná osobnosť. Akoby celý čas točil iba jeden jediný film, ktorý predstavoval jeho osobnosť, jeho sny, trápenia aj nočné mory. Fellini ukazoval svoj svet, v ktorom sa síce odráža Taliansko, ale veľmi silno pretransformované cez jeho videnie. Ale preto je taký univerzálny. Fellini je majetkom všetkých, nepatrí nikomu. Zlatá éra a sladký život reprezentujú obdobie veľkého snívania, ekonomického rozvoja, nabité obrovskou kreativitou. To sa už nikdy nezopakuje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #plagáty #Fellini #Dolce Vitaj!