Cestujte s nami, pozýva vo svojej kampani Národné múzeum

Cestujte s nami, sme svetoví!, láka reklamná ponuka, ktorá však nepatrí žiadnej cestovnej kancelárii. Letákmi cestovných agentúr, ktoré farbisto opisujú ponúkané zájazdy, sa inšpirovalo Slovenské národné múzeum, aby pritiahlo domácich návštevníkov na svoje výstavy na Bratislavskom hrade. A ponuka naozaj stojí za to.

08.08.2020 13:00
SNM - leto v muzeu Foto:
Slovenské národné múzeum - Historické múzeum, sa v letnej kampani nechalo inšpirovať ponukou cestovných kancelárií.
debata

Oddych na Jadrane? Užite si šum a krásu mora, plavte sa a relaxujte pri Jadranskom mori spolu s Martinom Benkom! Nemusíte pritom zájsť ďalej ako na Hradný vrch v Bratislave. „Tento renomovaný sprievodca a maliar vás cez svoje obrazy zavedie k ,slovenskému moru‘ v Chorvátsku,“ pozýva SNM – Historické múzeum.

SNM - leto v muzeu - oddych na jadrane

Na výstave Martin Benka spoznáte tohto zaujímavého „renesančného" človeka so všestrannými umeleckými záujmami, výtvarnými, hudobnými aj literárnymi. Okrem maľby a kresby sa venoval aj grafike a hudbe, vo svojom ateliéri zakladal s priateľmi sláčikové kvartetá a organizoval komorné koncerty. Zaujímavosťou v jeho dizajnérskom diele sú hranaté „kubistické" husle, voľne inšpirované slovenským ľudovým ornamentom. Benka navrhoval knižné ilustrácie, známky, exlibrisy, bankovky a vyhotovil tiež niekoľko návrhov fontov. Aj v typografii pritom kombinoval prvky z ľudovej tvorby, ornamentov a obľúbenej prírody.

Závan Stredomoria

Víno a olivový olej. To sú vône Stredomoria. A ako bonus, luxusné ubytovanie. Takýmito vymoženosťami sa pýšili už bratislavskí Kelti, ktorí s Rimanmi nadviazali úzke kontakty. Na Bratislavskom hrade sa pred dvoma tisícročiami rozkladalo keltské mesto – oppidum, rozľahlejšie než neskoršie stredoveké mesto, a bolo hriešne bohaté. Domy na Hradnom vrchu nesú známky luxusu, obyvatelia si žili nad pomery a pozývali si rímskych remeselníkov, aby im vybudovali sídla podobné tým v Itálii. Na unikátnej výstave Kelti z Bratislavy sa dozviete aj to, že nožnice či hrnčiarsky kruh poznáme práve vďaka Keltom.

Niečo pre dobrodruhov: Južná Amerika

Ríša Inkov má pre nás stále nádych tajomna. Na výstave Poklad Inkov uvidíte skutočný najväčší zlatý poklad sveta a objavíte dávne civilizácie a ich rituály. Uctievanie zlata ako božskej esencie robia z dávnych civilizácií bájne ríše, ktoré kedysi očarili španielskych dobyvateľov. Stopy dávnej histórie sú doslova vyryté do zlatých masiek, šperkov a obetných nožov. Pre pôvodných obyvateľov zlato nebolo znakom bohatstva, ako pre Európanov, ale symbolom samotných bohov.

Ameriku a jej staré civilizácie objavíte na...
SNM - leto v muzeu - poklad inkov Ameriku a jej staré civilizácie objavíte na výstave Poklad Inkov.

Zlatý poklad Inkov pochádza z Peru a prvýkrát opustil hranice juhoamerického kontinentu, aby ho mohli na vlastné oči vidieť obyvatelia niekoľkých európskych miest. Objavíte Ameriku, a to doslova – návštevníci spoznajú aj iné indiánske kultúry na americkom kontinente a históriu ich osídľovania. Mystika rituálov vzbudzuje údiv a úctu. Vystúpte nad údolie Urubamba a prejdite sa po meste Machu Picchu. Sprievodcu vám bude robiť Audioguide.

Zavretí za hranicami

Tento rok sme si (našťastie len dočasne) pre pandémiu pripomenuli časy, keď nebolo bežné slobodne cestovať a ľudia museli ostať zavretí za hranicami. Na výstave N89 – Cesta k slobode návštevníci prekročia v čase železnú oponu a ocitnú sa v komunistickom Československu. Mnohé inštitúcie a desiatky súkromných osôb ponúkli aj dodnes nevystavované predmety, ktoré pripomenú, aké obmedzenia vtedy platili.

Ešte ďalej v čase sa presuniete na výstave k storočnici Národného divadla Divadelné storočie. Krásne kostýmy aj baletné špičky zodraté pri Labuťom jazere, makety divadelných budov aj divadelných scén, fotografie, plagáty aj galéria sto najlepších inscenácií na divadelných doskách – to všetko a ešte oveľa viac tvorí kulisy histórie divadelníctva na Slovensku. Výstavu pripravilo trinásť renomovaných teatrológov a divadelných historikov a rozkladá sa na celom druhom poschodí Bratislavského hra­du.

Komu by však bolo putovania za divadlom málo, múzeum odporúča turistiku po schodoch Márie Terézie alebo výstup do Korunnej veže. Relaxovať sa dá v barokovej záhrade Hradu a oči sa potešia na výstave Stolovanie šľachty v hradnej Klenotnici. Správni turisti nevynechajú ani nákupy v múzejnom obchode či osvieženie v hradnej kaviarni.

Na dovolenke v Historickom múzeu SNM môžete využiť aj letné programy s animátormi. Program pre deti a starých rodičov Babka, dedko, ideme do múzea! môžete navštíviť v utorky 11. a 18. augusta vždy od 10.00 do 12.30. V stredu 12. augusta o 16. hodine na výstave Divadelné storočie predstavia knihu Vladimíra Blaha Viva La Bohéme! Príbeh jednej opery. Vo štvrtok 20. augusta sa otvára Keltská cesta alebo „bratislavské Pompeje", vždy od 16.30 do 18.30. A je tu aj Last minute ponuka: možnosť zakúpiť si zvýhodnenú kombinovanú vstupenku na výstavy SNM a Poklad Inkov, platnú jeden deň.

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Benka #SNM - HIstorické múzeum #Poklad Inkov